Am făcut o tartă cu piersici și deoarece căpșunii din grădină au făcut câteva
Aluatul pentru tartă
200 g făină
100 g unt sau margarină (poate fi și ulei)
1 ou
2 linguri cu zahăr
un praf de sare
2 -3 linguri cu apă
Se pune făină într-un castron, oul, sarea untul rece tăiat bucăţele zahărul și apa, se frământa toate foarte bine până obținem un aluat care nu se mai lipește de mână. Se pune aluatul într-o folie de plastic și se tine la rece 30 minute.
Alautul se întinde și se așează în formă, se înțeapă cu furculița din loc în loc, și se introduce în cuptorul încins. Se coace, să fie aurie. Se scoate și se lasă să se răcească .
În tartă se pune cremă de vanilie.
Crema de vanilie
3 ouă
80 g făină
1/2 l lapte
150 g zahăr
2 pliculețe zahăr vanilat
15 ml rom
Albușurile se bat spumă, se adaugă 100 g zahăr, romul, se bate în continuare până se întăreşte din nou ca pentru bezele. Gălbenușurile se freacă cu restul de zahăr, se amestecă ca 4 linguri de lapte, se pune făina și se freacă până se omogenizează. Se adaugă treptat 25o ml lapte, se pune pe foc mic, ametecand cu mişcări repezi să nu facă cocoloașe. Restul de lapte se înfierbântă, se toarnă peste compoziție, ametecand repede cu telul, să fie perfect omogenă și să fiarbă în clocote. Când este bine legată se adaugă zahărul vanilat și albușurile care în prealabil le mai batem puţin cu telul ca să-și revină. Se amestecă totul cu mişcări de jos în sus, apoi se toarnă peste aluatul copt de tartă.
Se ornează tarta cu felii de piersică ( poţi folosi și alte fructe).
Se glasează cu gelatină roşie pentru fructe.
Se consuma după 3 - 4 ore.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu