Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

duminică, 13 iulie 2014

Folosirea unui tipar - Micşorarea unui tipar

Fig.1 a -tipar faţă
   Îndemânarea la cusut, croit,  reparat, transformat, nu este o însuşire înnăscută, ci se capătă prin
experienţă, răbdare, plăcerea şi interesul pentru lucru, pentru cunoaşterea de medode practice, care ne ajută în ocupaţiile noastre.
O femeie, oricât de bune haine ar avea, nu va avea o ţinută corectă dacă tivul fustei este desfăcut, fermoarul stricat şi desfăcut, pantofii plini de praf sau noroi, rochia sau fusta motolită etc.
 Aproape toate femeile îşi cumpară obiecte de îmbrăcaminte care necesită uneori mici modificări, sau doresc să-şi lucreze singure o bluză sau o fustă, plăcându-i un anumit material. Îşi procură cărţi, reviste cu tipare, dar nu întotdeuna tiparele se potrivesc pe mărimea lor, uneori fiind prea mici sau prea mari.
 Aceste tipare trebuie adaptate pe măsurile noastre înainte de a le aplica pe materialul de croit.
Micşorarea sau mărirea unui tipar nu se face prin scăderea sau adăugarea de câţiva centimetri la tiparul copiat deoarece prin aceste modificări deformăm tiparul şi implicit greşim croitul obiectului de îmbrăcăminte.Pentru a face modificări tipaarelor se foloseşte  metoda decupării pentru amării un tipar şi metoda  de pliere pentru micşorare.Intrebuinţînd acesste metode, sunteţi sigure de exactitatea tiparelor.
Se foloseşte aceaşi hârtie din care am confecţionat tiparele.

  I.  Dacă dorim micşorarea (scurtarea)  în lungime a unui tipar procedăm în felul următor:

1. Pentru scurtarea unui tipar de bluză,(la tiparul de faţă şi spate) facem o cută ( un pliu) pe orizontala tiparului,la o distanţă de 3 - 4 cm de răscroitura subraţului, de atâţia centimetri adâncime cât dorim să scurtăm tiparul (fig.1 a si b)
Fig. 1a -Tipar faţă
Fig.1 b - Tipar spate

2. Tiparul de fustă faţă şi spate, pentru scurtare, pe linia soldului pe orizontală facem o cută de atâţia centimetri cât dorim scurtarea tiparului(figura 2.a si b):
Fig.2 a si b



3.Tiparul mânecii se scurtează făcându-i o cută cu 3 -4 cm mai jos de subsuoară,  pe orizontală, adâncă de atâţia centimetri, cât dorim să  scurtăm tiparul.( figura 3.)

.
Fig.3


II.  Dacă dorim îngustarea (strâmtarea) tiparelor se va face câte o cută  pe verticală de atâţia centimetri cât dorim să strâmtăm tiparele:

1. Pentru bluză, pe tiparele de faţă şi spate, la 3 - 4 cm. de răscroitura gâtului facem o cută (un pliu) pe verticală pe toată lungimea tiparului de 1/4 cm  din lărgimea totală, cu care se micşorează tiparul.De exemplu dorim să-l micşorăm cu 4 cm, pliul va avea 1 cm. (fig. 1 a si b)

fig. 1 a si b
(acestea sunt tiparele înguste pe lătime  şi scurtate pe lungime)

2.Tiparele de fustă faţă şi spate se strâmtează făcând câte o cută la mijlocul tiparelor adâncă  de atâţia centimetri, cât dorim îngustarea lor. (fig.2 a si b)

Fig. 2 a si b
(Acestea sunt tipare strâmtate şi scurtate)

3. Mâneca o îngustăm făcând o cută pe verticală pe linia de mijloc a tiparului, de sus în jos, de atâţia centimetri cât vrem îngustarea ei.(fig.3).

Fig.3
(Tiparul este pentru scurtare şi strâmtarea  mânecii).



OBSERVAŢII:


    SCURTAREA tiparelor se face după numărul de centimetri cu cât dorim să scurtăm tiparul întreg.

   ÎNGUSTAREA (STRÂMTAREA) tiparelor se face numai pe sfert din numărul de centimetri necesari îngustării, deoarece fiecare tipar de bluză sau de fustă reprezintă doar un sfert din tiparul întreg, afară de mânecă al cărei tipar este întreg.


În următoarea lecţie vă voi arăta cum trebuie lărgite tiparele şi totodată lungite.


 Sper să vă fie de folos şi spor la treabă !!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu