Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

luni, 7 iulie 2014

Bordură din dantelă croşetată (model 1)


Bordurile din dantelă croşetată, care se utilizeză pentru a înfrumuseţa o faţă de masă, lenjeriile de pat sau alte articole din casă, precum şi obiecte de îmbrăcăminte, sunt elegante şi simplu de realizat.

Aceste terminaţii realizate din dantelă se aplică cu grijă, astfel încât să păstrăm linia motivului şi, după caz, simetria.
Îmbinarea dantelei cu materialul de bază se realizează cu acul, folosind aţă de aceaşi calitate şi culoare, prin punct de feston, punct de lănţişor sau punct în zig-zag, prinzând alternativ un punct din marginea festonului şi un punct din marginea dantelei. Prinderea dantelelor de margine se poate face şi cu croşeta. În acest caz , la marginea materialului se face tiv îngust, care se acoperă în întregime, cu punct de feston şi de acest feston se va prinde dantela, care a fost lucrată separat. Dantela se poate lucra şi în continuarea festonului, nu neapărat trebuie lucrată separat. Modul de prindere depinde de modelul ales.


Voi prezenta în continuare un model de bordură de dantelă. Lucrând cu croşetă de 1,15 şi aţă Anchor 20 obţinem o bordură de dantelă cu colţişori, de lăţime 3 cm.


Pasul 1 - se lucrează conform diagramei. Pentru început se face un lănţişor din 3 ochiuri care se închid în cerc. În continuare lucrăm
 Rândul 1:
3 ochiuri de lanţ şi, prin centrul cercului creat de cele trei ochiuri de la început, lucrăm 2 picioruşe lungi, 3 ochiuri de lanţ şi apoi încă 3 picioruşe lungi, lucrate tot prin centrul cercului. 
Rândul 2. Întoarcem lucrul şi lucrăm 3 ochiuri de lanţ şi apoi, în golul creat de cele 3 ochiuri de lanţ de la rândul anterior (între grupele de picioruşe lungi), lucrăm: 3 picioruşe lungi, 3 ochiuri de lanţ şi încă 3 picioruşe lungi. Continuăm cu 2 ochiuri de lanţ şi un picioruş lung - lucrat în ochiul de lanţ din margine, după ultimul picioruş.

 Rândul 3. Întoarcem lucrul şi lucrăm 5 ochiuri de lanţ, un picioruş lung în dreptul primului picioruş lung de la rândul anterior (primul din grupa de 3), apoi 2 ochiuri de lanţ. Apoi, în golul creat de cele 3 ochiuri de lanţ de la rândul anterior (între grupele de picioruşe lungi), lucrăm 3 picioruşe lungi, 3 ochiuri de lanţ şi încă 3 picioruşe lungi.
Rândul 4: Întoarcem lucrul şi lucrăm 3 ochiuri de lanţ. Apoi,  în golul creat de cele 3 ochiuri de lanţ de la rândul anterior (între grupele de picioruşe lungi), lucrăm 3 picioruşe lungi, 3 ochiuri de lanţ şi încă 3 picioruşe lungi. Continuăm cu 2 ochiuri de lanţ, 1 picioruş lung, 2 ochiuri de lanţ, 1 picioruş lung, 2 ochiuri de lanţ şi 1 picioruş lung - lucrat prin al treilea ochi de lanţ de la marginea lucrului. Avem grijă ca picioruşele lungi lucrate să corespundă cu cele de la rândul anterior.
Rândul 5. Întoarcem lucrul şi lucrăm: 5 ochiuri de lanţ, 1 picioruş lung, 2 ochiuri de lanţ, 1 picioruş lung, 2 ochiuri de lanţ, 1 picioruş lung, 2 ochiuri de lanţ. Apoi,  în golul creat de cele 3 ochiuri de lanţ de la rândul anterior (între grupele de picioruşe lungi), lucrăm: 3 picioruşe lungi, 3 ochiuri de lanţ şi încă 3 picioruşe lungi.
Rândul 6: Întorcem lucrul, lucrăm 3 ochiuri de lanţ şi repetăm de la rândul 2.

Pasul 2.  După ce am lucrat lungimea dorită a dantelei, pe marginea din stânga croşetăm lănţişor de 7 ochiuri şi un picioruş scurt în dreptul buclei de 3 ochiuri de lanţ, pe toată lungimea dantelei. Acestă margime de lănţişor o vom folosi la prinderea dantelei de material.



Pasul 3. Pentru a finisa dantela şi a avea o margine frumos finisată, pe tot conturul colţişorilor din partea dreaptă, se vor lucra: 5 puncte de feston pe fiecare latură mică, un picioruş scurt sau picioruş orb (la picioruşul orb se trage firul cu croşeta prin ochiul de la bază şi apoi prin cel de pe croşetă) - la intersecţii şi 10 puncte de feston în colţuri. 
Vom obţine o dantelă frumoasă şi elegantă. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu