Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

sâmbătă, 26 iulie 2014

Dantelă croșetată cu colțișori pentru gulere, plătci sau borduri.




Acest model se croșetează în rînduri oblice și se începe pe un lănțișor de 5 cm.








R.1:  2 piciorușe lungi fixate în aceași buclă de lănțișor la distanţa de 1 cm de la capătul lănțișorului, lănțișor de 2 bucle, 2 piciorușe lungi fixate în acelaşi loc cu primele piciorușe, lănțișor de 3 bucle, 4 piciorușe lungi fixate fiecare în câte o buclă imediat după ultimul picioruș croșetat. Lănțișor de 2 bucle, 2 piciorușe lungi despărţite printr-un lănțișor de 2 bucle și fixate în aceași buclă de lănțișor la o distanţă de aproximativ 0,5 cm de ultimul picioruș croșetat înaintea lor. Acest grup de lănțisor și piciorușe se repetă de 4 ori fixând piciorușele, două câte două, la distanţa egală pe lănțișorul de bază.

La motivele următoare aceste piciorușe se fixează tot după al cincilea picioruș lung de la rândul 6. Rândul se termină printr-un lănțișor de 3 bucle.

R.2:   2 piciorușe lungi fixate pe lănțișorul de 2 bucle ce uneşte primele 2 piciorușe din marginea rîndului precedent. Lănțișor de 2 bucle, 2 piciorușe lungi fixate pe acelaşi lănțisor. Acest grup de 4 piciorușe se repetă încă de 3 ori fixând piciorușele pe celelalte trei lănțișoare  ce despart piciorușele lungi de la rândul 1. Urmează 7 piciorușe lungi din care 4 se fixează deasupra celor croșetate în rândul precedent, iar ultimele 3 piciorușe se fixează pe lănțișorul de 3 bucle de la rândul precedent. Lănțișorul de 3 bucle, 2 piciorușe lungi fixate pe lănțișorul de 2 bucle, lănțișor de  2 bucle, 2 piciorușe lungi fixate alături de primele 2 piciorușe, lănțișor de 4 bucle.
La toate rândurile următoare grupurile de câte 2 sau 4 picioruse lungi se fixează pe lănțișorul de 2 bucle ce despart piciorușele lungi de la rândul precedent. Piciorușele lungi ce formează triunghiul plin se vor fixa câte unul deasupra fiecărui picioruș lung croșetat la rândul precedent, iar cele 3 piciorușe ce sporesc la fiecare rând se vor croșeta pe un lănțițor de 3 bucle de la răndul precedent, așa că  la rândurile următoare se va specifica numai numărul piciorușelor și numărul buclelor de lănțișor.

 R.3:  2 piciorușe lungi, lănțișor 2 bucle, 2 piciorușe lungi, lănțișor de 3 bucle, 10 piciorușe lungi. Lănțișor de 2 bucle, 2 piciorușe lungi despărţite printr-un lănțișor de 2 bucle, se repetă de 4 ori. Rândul se termină printr-un lănțișor de 3 bucle.

R.4:  Se croșetează 4 grupuri formate din: 2 picorușe lungi, lănțișor de 2 bucle, 2 piciorușe lungi. Urmează 13 piciorușe lungi, lănțișor de 3 bucle, 2 piciorușe lungi, lănțișor  de 2 bucle, 2 piciorușe lungi, lănțișor de 4 bucle.

R.5:  2 piciorușe lungi, lănțișor de 2 bucle, 2 piciorușe lungi, lănțișor  de 3 bucle, 16 piciorușe lungi. Lănțișor de 2 bucle, 2 piciorușe lungi despărţite printr-un lănțișor de 2 bucle, se repetă de 4 ori, la sfârșitul rândului se croșetează un lănțișor de 3 bucle.


R.6:  4 grupuri formate din 2 piciorușe lungi, lănțișor de 2 bucle, 2 piciorușe lungi. Urmează  19 picioruşe lungi, lanţişor de 3 bucle, 2 picioruşe lungi, lănțișor de 2 bucle, 2 piciorușe lungi, lănțișor de 4 bucle. Se repetă de la R.1 croșetând al doilea grup de 4 piciorușe lungi astfel:  3 piciorușe pe lănțișorul de 3 bucle și 1 picioruș deasupra primului picioruș lung de la triunghi. Cele 4 grupuri, formate din câte 2 piciorușe lungi se fixează  tot la al patrulea picioruș din grupul celor 19 piciorușe lungi de la randul 6.

 Când s-a croșetat o dantelă de lungimea dorită, aceasta se completează pe marginea dreaptă cu un rând  de lănțișor format din grupuri de cate 6 - 7 bucle fixate  printr-un picioruș lung pe fiecare lănțișor de 4 bucle de pe marginea  dantelei, așa cum se vede în model.

Poate fi folosită ca bordură pentru articole de îmbrăcaminte tricotate.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu