Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 22 iunie 2016

Tipar pentru fusta semi - cloş

Răspund cu plăcere unei cititoare a glogului prezentând mai jos construcția tiparului fustei semi - cloș. Pentru a ne confecţiona o fustă semi - cloș în primul rând trebuie să ne hotărâm asupra lungimii fustei.  
Ca măsuri pentru executarea tiparului sunt  necesare două mărimi:
grosimea taliei : 88 cm
lungimea fustei: 90 cm.

Construcția tiparului.
Pe o coală de hârtie ( veți avea nevoie de 2 coli pe care le veți lipi cu scoci) cu dimensiune de 130 cm /130 cm(un pătrat).
În colțul din dreapta sus, notat cu litera A se vor trasa o linie orizontală spre stânga lungă cât coala de hârtie şi o linie verticală în jos la fel de lungă ca cea orizontală.
Pe  aceste linii vom măsura 1/4 din grosimea taliei plus 5 cm ( 88 : 4 + 5 = 27 cm). Pe orizontală măsurăm 27 cm, însemnăm punctul cu A1, pe verticală în jos măsurăm tot 27 cm şi însemnăm cu A2. pliem hârtia -linia orizontală peste linia verticală şi se va forma o  linie din unghiul A (bisectoarea unghiului A) pe care vom măsura 27 cm şi însemnăm punctul cu A4. Unim punctele A1, A2 şi A4 cu o linie  uşor curbată.
Din punctele A1,A2 şi A4, măsurăm în jos, de-a lungul liniilor, lungimea fustei de  90 cm. Notăm fiecare punct de pe aceste linii cu B, B1, şi B2. ca în figura alăturată. Unim punctele B, B1 şi B2 cu o linie uşor curbată. Linie ce reprezintă tivul fustei.
 Desenarea tiparului îl puteţi face după măsurile dvs. Eu am desenat după măsurile mele.
După desenarea tiparului îl decupăm pe liniile de construcție.


Eu am desenat tiparul pe hârtie dublă pentru a vă exemplifica cum ar arăta fusta.

Croirea fustei, aplicarea tiparului pe  material se poate face în două moduri:

1. La un material cu lățimea de 1,50 m sunt necesari 2,5o m lungime de material.
 Materialul se va plia (se pune în două) pe margine materialului.
Apliacăm tiparul şi îl prindem cu bolduri ca în figura 1.

Figura 1









Fig.2
Decupăm , având grijă sa lăsăm în partea de jos, la tiv 3 - 4 cm, iar în talie 1 - 2 cm. ca în figura 2 și 3.
Fig.3



















Vom da semne cu creionul sau creta, pe marginea tiparului apoi vom da semne largi cu acul, având ață de ală culoare decât fondul materialului. Semnele largi vor fi tăiate cu foarfeca. ca în fig 4
fig.4

fusta semi-cloș va avea o singură cusătură











 Pe aceste semne vom însăila fusta pregătind-o de prima probă. Fusta va avea o singură cusătură în spate, unde se coase fermoarul. În talie se poate pune cordon sau dacă se croiește pentru o talie mai mare se poate pune pe elastic.




In partea de jos,  se face tivul.  Pentru a avea un tiv corect atârnați fusta pe un umeraș timp de 24 ore înainte de a executa tivul.
Tivul va fi curbat, forte îngust, surfilat , apoi cusut de mână sau tras la mașină.
Betelia finisată cu elastic, este comodă. Elasticul se poate coase direct pe linia de talie.

2. O altă metodă de a croi este acea de a pune materialul pe bie. Pentru o fustă lungă sunt necesari 3 m material care nu are catare, adică desenul este identic privit şi din stânga și din dreapta,sau  este uni.
De exemplu catifeaua uni sau raiată, din bumbac are un anume sens, deci trebuie sa fie croită în acel singur sens.
Dacă materialul este imprimat pe toată suprafața, pentru a se putea determina un sens oarecare, se procedează ca la materialul uni.
Dacă materialul are un imprimeu într-un singur sens, atunci tiparul se așează într-un singur sens.
Dacă imprimeul este cu motive florale mari, tiparul fustei se așează în același sens, dar aveţi grijă ca motivele florale ale desenului şi culorile să fie echilibrate şi armonioase.
Dacă materialul este în dungi, la o fustă în joc de linii, trebuie respectată așezând dungile în formă de V, iar dungile să coincidă la cusături. Pentru aceasta tiparul de fustă se așează având grijă ca atunci când însăilați părțile fustei, dungile să coincidă perfect la cusături.
Dacă dungile au un singur sens, se lasă materialul în două, aşa cum l-ați cumpărat şi îndoiți un colț al materialului. Dacă dungile de pe foia de deasupra coincid cu cele de desubt,  dungile sunt regulate, dacă nu corespund se spune ca dungile nu au decât un singur sens. Se determină dunga centrala şi în funcţie de culoarea ei sau mărimea ei, se stabilește culoarea predominantă a fustei croite.
Dacă dungile sunt transversale, așezați tiparele ca marginea de sus a fustei să coincidă cu o dungă.


Se  va tăia tiparul executat mai sus  pe linia ce indică mijlocul feței, şi vom obţine două tipare. vezi fig. 1 a,
fig. 1 a
Materialul se pliază şi se îndoaie din colț, fig. 1 b.
Fig.1 b
Se ia o jumătate din tipar și se așează pe material în aşa fel încât linia de mijloc a feței să fie pe muchia îndoiturii, iar linia de sold va fi marginile plus 2 cm pentru rezerve, Se îndoaie în colț materialul în partea opusă și la fel se aplică tiparul.Tiparele se prind în bolduri, Se trasează liniile de contur ale tiparului cu creta, Se decupează ținând cont la în talie sa lăsăm 1- 2 cm rezervă, iar in partea de jos, la tiv  3 - 4 cm -  vezi .fig,1 c, fig. 1 d si fig.1 e.
fi.1 c 













Fig.1 d
Fig.1 e
Se va pune piesele una peste alta. Se însăilează cele două părți al fustei pe linia șoldurilor. Această fusta va avea două cusături pe șolduri. În partea stânga se lasă 20 cm pentru fermoar. Se poate finisa cu elastic în talie.

Fusta este gata pentru prima probă.
În continuare se procedează ca la primul mod de croit, explicat mai sus.


Dacă sunteți mulțumită de cum vă cade fusta la prima probă,  puteţi trage cusăturile la mașina de cusut. Să surfilaţi cusăturile şi eventual tivul. Tivul se face îngust şi se poate trage la maşina de cusut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu