Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

vineri, 4 iulie 2014

Vinete umplute - Corăbioare


            Vânăta sau pătlăgeaua vânătă (Solanum melogena)  este originară din  Sudul Indiei şi Sri Lanka. Este o plantă anuală şi este cunoscută în lumea occidentală de apoximativ 1500 de ani. Vânăta conţine multe vitamine ca de expotasiu, magneziu, calciu,  vitaminele A şi C.  De asemenea conţine fibre şi are un rol însemnat în scăderea colesterolului din sânge, în prevenirea cancerului, combaterea insomniei şi stresului. Este un bun diuretic. Poate fi folosită în dietele de slăbire ţinând cont că 100 g de vinete are 20 de calorii.

         
 Cantităţi:

 - 3 vinete potrivite
- 35o g carne tocată (amestec porc și vită sau orice carne doriţi)
- 2 cepe
- 1 ardei gras
- 1 morcov
- 2 roşii şi 200 ml suc de roşii (sau o cutie de roşii în bulion, tăiată cuburi)
- 3 linguri de ulei,
- condimente, piper, ienibahar măcinat, rozmarin măcinat, busuioc, usturoi, sare (nu este obligatoriu să le puneţi pe toate, doar cele care vă plac și nu vă fac rău)
- o legatură mărar
- o legatură pătrunjel
- parmezan sau cașcaval (sau brânză maturată).


Vinetele se spală, se şterg, se taie în două pe lungime. Cu o linguriţă se scobesc şi se scoate miezul. Se sărează şi se lasă 10 - 15 minute. Ceapa, miezul de la vinete, morcovul ras pe răzătoarea cu ochiuri mici, ardeiul tăiat feliuţe (ceapa, miezul de la vinete şi morcovul se pot toca la robot)  se călesc în două linguri de ulei. Se adaugă carnea, se amestecă să se omogenizeze şi se prăjeşte (ca pentru musaca).
Se adaugă usturoiul tocat şi apoi roşiile şi sucul de roşii. Se pune o ceşcuţă cu apă şi se lasă fiarbă 15 - 20 de minute.
Jumătăţile de vinete, se spală cu apă rece, se şterg şi se prăjesc pe ambele părţi. Se scot pe un platou, tavă sau farfurie mai mare.


Când tocătura este gata se pun condimentele şi verdeaţa tocată mărunt. Într-o formă sau vas cu marginile joase, unsă cu restul de ulei, se aşează jumătăţile de vinete (corăbioarele) şi, cu o lingură, se pune umplutura în fiecare. Se presară cu parmezan, caşcaval sau brânză şi se dau la cuptorul  încălzit, timp de 10 minute. Când sunt gata, rumenite frumos la suprafaţă se scot, se mai presară parmezan, caşcaval sau brânză şi verdeaţă.


Poftă bună!!!












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu