Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

marți, 15 iulie 2014

Lungirea şi lărgirea unui tipar

  Aşa cum am promis în lecţia anterioară, iată că vă voi prezenta lărgirea şi, totodată, lungirea tiparelor dacă sunt prea mici.
 Aceste adaptări se fac în felul următor:
fig.1 a tipar bluza faţă

1. Lungirea tiparului :
 a) bluza - pe linia de talie se taie cu foarfeca tiparul faţă şi spate în două jumătăţi, iar în tăietura făcută intercalăm o bandă de hârtie lată de atâţia centimetri cu cât trebuie lungit tiparul de bluză. Fâşia de hârtie se prinde cu ace cu gămălie de cele două jumătăţi ale tiparului.( fig.1 a şi fig.1 b)

fig.1 b tipar bluză spate


 b) fusta - pe linia şoldului a tiparului (faţă şi spate) se taie tiparul în două jumătăţi şi în tăietura făcută se intercalează fâşii de hârtie de atâtia centimetri cu cât dorim lungirea fustei. Fâşia de hârtie se prinde cu ace cu gămălie de cele două jumătăţi (fig.2  a şi fig.2 b)
fig.2 a
fig.2 b

c) mâneca - cu 3-4 cm mai jos de subsuoara tiparului se taie cu foarfeca în două părți,  între care intercalăm o fâşie de hârtie lată, de atâţia centimetri cu cât dorim sa lungim tiparul. Fâşia de hârtie se prinde de cele două părţi ale tiparului mânecii cu ace cu gămălie( fig.3)
fig.3



2. Lărgirea tiparelor se face în felul următor:

a) tiparul de bluză faţă şi spate, la 3 - 4 cm de la răscroitura gâtului pe toată lungimea tiparului se taie în două părți, între care intercalăm o fâşie de hârtie de atâţia centimetri cu cât dorim lărgirea tiparului. Fâşia de hârtie se va prinde cu ace cu gămălie (fig4 a şi 4 b)
fi.4 a faţa
fig.4 b


b) tiparul de fustă faţă şi spate, pe linia de mijloc a tiparelor de sus în jos, se taie în două tiparul şi intercalăm o fâşie de hârtie de atâţia centimetri cât dorim lărgirea tiparului, prinzând fâşia de hârtie cu ace cu gămălie (fig 4 a şi 4 b).
fig.4 b
fig,4 a















c) mâneca - tiparul se taie în două jumătăţi pe linia de mijloc de sus în jos, se intercalează fâşia de hârtie de atâţia centimetri cu cât dorim lărgirea tiparului de mânecă (fig.5
fig.5
.



 Mai există şi un alt procedeu: prindeţi cele două jumătăţi ale tiparului cu ace pe o coală de hârtie, la distanţa necesară una de alta şi desenaţi apoi noul contur al tiparului mărit, după care scoateţi acele şi decupaţi tiparul cel nou, adică mărit.
  
 OBSERVAŢII: Lungirea tiparelor se face după numărul de centimetri cu cât dorim lungirea tiparului întreg.
 Lărgirea tiparelor se face numai pe sfert, întrucât fiecare tipar de bluză şi fustă reprezintă numai un sfert din tiparul obiectului de executat, în afară de mânecă, al cărei tipar este întreg.

3. Dacă tiparele sunt strâmte (mici) şi prea lungi, pentru o persoană mică şi plină, pentru lărgirea tiparelor facem intercalarea fâşiei de hârtie pe vertical, iar pentru scurtarea tiparelor facem o cută de scurtarea tiparelor





Sper că vă va fi de folos. Succes!!!!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu