Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 9 iulie 2014

Prăjitură cu caise - O prăjitură uşoară pentru meniul de prânz

 Pentru masa de prânz am pregătit un desert uşor şi rapid de făcut.

                                                              

 Cantităţi

1 kg de caise
1 pachet de unt
150g zahăr tos
6 ouă
120 g zahăr tos
125 g făină
zeama de lămâie
sare



Caisele le spălăm, le desfacem  în jumătăţi şi  scoatem sâmburii.
Tapetăm o tavă sau o cratiţă  la bază şi pe pereţi cu unt, peste care presărăm 150 g zahăr, apoi aranjăm caisele cu coaja în jos. Introducem vasul în cuptor 20 de minute să se topească zahărul şi să se înmoaie caisele.
In timpul acesta pregătim aluatul, batem spumă albuşurile cu 120 g zahăr, sare şi zeama de lămâie.
Se adaugă gălbenuşurile toate odată, amestecăm de 5 - 6 ori să se încorporeze, apoi toată făina amestecând de jos în sus.
Soatem vasul din cuptor îl lăsăm 3 minute  şi apoi turnăm aluatul în grămăjoare şi-l nivelăm cu o spatulă.
Punem vasul în cuptor la foc potrivit, timp de 30 minute. Primele 15 minute nu  se deschide cuptorul.
 Când este gata se încercă cu o scobitoare.
 Se scoate din cuptor se desprinde cu lama cuţitului pe marginea prăjiturii, se pune o farfurie desupra şi  se răstoarnă   repede dintr-o  mişcare. Când  s-a răcit prăjitura se poate orna cu frişcă.