Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 23 iulie 2014

Cum executăm o față de pernă decorativă

Ne alegem materialul care ne place, înflorat, simplu  și  la fel ţesătură, creton, catifea, tafta, stofă, tricot  etc. Modul de lucru este simplu și oricine ştie să tragă la maşina de cusut poate sa facă o față de pernă, pentru pernele de dormit sau perne decorative.
Îndoirea tivului -               
Pregătirea tivului de încheiere(pentru nasturi și butoniere)                                                                                                                  

Pentru o față de pernă care nu are garnitură la tivuri, tip burduf, materialul necesar se calculează în felul următor: măsura de lungime a feţei de pernă se ia înconjurând  perna cu centimetrul de croitorie pe lungime, la mijlocul pernei, împărţind această măsură la doi. De exemplu perna are conturul pe lungime 70cm : 2 = 35cm, deci 35 cm este măsura de lungime a pernei. Măsura de lăţime a pernei se ia înconjurând perna pe mijloc cu centimetrul și se împarte și acesta la doi: 60 : 2 = 30 cm, deci lăţimea pernei este de 30 cm. În acest caz perna are dimensiunea de 35 / 30 cm. Pentru o față de pernă pătrată este suficient o singură măsură luată după aceeaşi metodă, adică înconjurând perna pe mijloc o singură dată, iar rezultatul se împarte la doi. Când vom calcula necesarul de material pentru lungime trebuie sa ţinem cont de un plus de 8-9 cm: 2cm pentru rezervele cusăturilor necesare la încheierea pernei, 3cm pentru lejeritate și încă 3 - 4  cm pentru materiale care ar putea intra la apă. Se va ţine cont pe ce parte se va incheia perna cu nasturi sau fermoar pentru a adauga 8-9 cm. De exemplu, dacă linia nasturilor este pe lăţimea pernei, atunci la calculul lungimii adăugăm cei 8-9 cm, care ne vor permite să executăm tivul mariginilor cu butoniere şi nasturi.



.
Tivul pentru butoniere și nasturii:
-  se îndoaie marginea materialului presând bine cu degetele, se întoarce tivul ca în fig,1, 2 și 3, se călcă cu fierul de călcat, apoi se însăilează îndoitura celor 8 - 9 cm, având grijă ca lăţimea tivului să fie egală. Se trage la maşina de cusut pe marginea îndoiturii tivului  (pe ața de însăilare).
Pentru încheierea feţei de pernă, se pliază partea AB peste CD, se însăilează, se trage la maşina de cusut, apoi se surfilează. Se întoarce pe față,  pe tiv se fac butonierele și se cos nasturii. Butonierele se fac în raport de mărimea nasturilor. Coaserea nasturilor se face cu picioruș, astfel încât nasturele să fie la o distanţă de aproximativ 2mm de tiv. 
                                                                                      










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu