Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

marți, 17 iunie 2014

" Canapele" de dovlecel

   Denumirea vi se pare ciudată, dar cred că este foarte potrivită.

 Fiind o perioadă bogată în zarzavaturi şi legume, m-am gândit să vă ofer o reţetă cu dovlecel.
Dovlecelul este o plantă erbacee din familia curcubitaceelor. El conţine potasiu, vitamina C şi beta-caroten. Este originar din America Centrală şi este una dintre cele mai delicate şi fine legume




      Reţetă: 


- 3 - 4 dovlecei de mărime potrivită;
- 2 legături de ceapă verde;
- 2  ouă;
- o legătura de usturoi ( bine pisat);
- 200 g de brânză ( telemea - sau de care doriţi);
- 6 linguri cu pesmet ( sau făină
- o legatură de mărar;
- o legatură de pătrunjel verde;
- sare;
- piper


 Mod de preparare;
 
Dovlecei se curată, se spală şi dau pe răzătoarea cu găuri mari. Se pun într-o strecurătoare cu  un praf de sare şi se lasă să se scurgă zeama. Ceapa se toacă mărunt, inclusiv frunzele verzi. Dovlecelul se stoarce în pumni, se pune într-un vas, se amestecă cu ceapa, usturoiul pisat, pesmetul (făină), brânza dată pe răzătoare şi ouăle.
 Se adaugă verdeaţa tocată mărunt, sarea şi piperul .
Dacă compoziţia este moale se mai pune o lingură de pesmet sau făină. Se lasă 10- 15 minute, sa se odihnească( pentru ca pesmetul sa absoarbă surplusul se zeamă de la dovlecel).
 Într-o tigaie se încinge uleiul şi cu o lingură de supă de pun chiftelele de dovlecel la prăjit. Se prăjesc cîte 3 - 4 minute pe fiecare parte,  la foc potrivit, Se scot pe un prosop de hârtie.
 Se pot servi fierbinţi cu diferite sosuri, după preferinţă. Sunt foarte gustoşi şi reci.


















Poftă bună!!