Pentru realizarea tivului la o faţă de masă cu broderie artistică, aşa cum este cea făcută de mama, am pregătit cateva imagini cu etapele care se parcurg.
În primul rand stabilim dimensiunile feţei de masă ...lungimea şi lăţimea....ne orientăm după mărimea mesei ..şi cât dorim să coboare pe laturile mesei.
Pentru o faţă de masă la care...nu folosim maşina de cusut!!! şi facem totul manual este indicat să folosim tehnica executării "găurelelor"..sau a ajurului. Execuţia ajurului este de fapt modul în care la faţa de masă se coase tivul.
Materialul îl ajustatăm astfel încât să fie un dreptunghi...şi colţurile să fie perfect la 90 de grade (să nu fie "cu pisc")
Pentru tiv lăsăm ..de exemplu 10 cm de jur împrejur. şi desenam pe material, cu creion de croitorie, o cruciuliţă...în fiecare colţ al feţei de masă.
Din crestătură tragem uşor fire din ţesătură până ajungem la cruciuliţa desenată la capătul celălalt unde crestăm la fel, uşor astfel încat să putem scoate firele trăgându-le cu grijă.
Desenam cu creionul, la 4 cm distanţă de linia firelor trase, un alt dreptunghi (la 6 cm de marginea materialului). Dacă materialul are faţă şi dos diferite, avem grijă ca dreptunghiul să îl desenăm pe dosul materialului. Acest dreptunghi reprezintă marginea feţei de masa şi linia de îndoitură a tivului.
Îndoim colţul drptunghiului mare, ca în figură, şi desenam cu creionul o linie.
Îndoim materialul de-a lungul liniei desenate, aşa cum se arată în figură şi călcăm cu fierul de călcat astfel încât să se marcheze linia de îndoire pe ambele părţi ale materialului şi apoi
readucem colţul în poziţia iniţială.
Coasem cu aţă de culoarea materialului, cele două părţi de material, pe linia de îndoirepână la 2 cm de marginea materialului. Pentru coasere folosim punctul de tighel (în urma acului).
Tăiem cu foarfeca colţul la 1 cm de cusătură, după care repetăm operaţiile pentru toate colţurile feţei de masă.
dreptunghiului. Această nouă linie reprezintă linia de îndoire a rezervei tivului. Această rezervă se va îndoi în interiorul tivului. Însăilăm şi pe această linie a rezervei tivului, pe întreg conturul. Etapa aceasta de însăilare cu punctul cu laţe..ne va ajuta să vedem pe faţa materialului tot ce noi am desenat pe dosul materialului. Desfacem uşor cele două părţi de material şi tăiem aţele sălaiului dintre cele două părţi de material.
Întoarcem toate colţurile, călcăm cu fierul de călcat conturul feţei de masă, pe linia insăilată la 6 cm de marginea materialului, apoi indoim rezerva tivului de 2 cm in interior, pe urmele de însăilare şi călcăm uşor cu fierul de călcat. Fixăm prin coasere tivul, rezerva tivului şi faţa de masă..cele trei părţi le prindem prin acestă cusătură provizorie. Coasem cu o aţă de culoare deosebită la culoare de faţa de masă.
Am ajuns la momentul în care trebuie să coasem definitiv tivul feţei de masă. Voi exemplifica execuţia găurelelor simple. Deoarece am scos 3 fire de material voi executa găurele simple la 3 fire. Figurile reprezintă o execuţie de la dreapta la stânga...pentru cei ce lucrează cu mâna stângă. Pentru mâna dreaptă ..lucrul se va realiza invers...de la stânga la dreapta şi imaginile se vor interpreta în oglingă.
În colţul unde am crestat materialul este un pătrat gol de 3 pe 3 fire. Aici folosim punctul de feston (care se foloseşte la butoniere..şi îl voi descrie ulterior). Cu câteva puncte de feston fixăm tivul de faţa de masă astfel încât să fim siguri că nu se poate destrăma materialul în zona tăieturii. Continuăm cu găurelele.
Pas 1. introducem acul prin cele 3 părţi de material (tiv, rezervă şi faţa) la o distanţă de 2 fire (sau 1 mm) şi îl scoatem printre firele ajurului la o distanţă de 3 fire.
Pas 2. Trecem acul înapoi pe sub cele 3 fire
Pas 3. Trecem din nou acul pe sub cele trei fire şi le strângem mănunchi.
Repetăm de la pasul 1.
Pe faţa lucrul va arăta ca în figura alăturată.
Se continuă lucrul până de prinde tot tivul. Se scot toate aţele de însăilare şi toate laţele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu