Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

luni, 30 iunie 2014

Sărmăluțe în frunze de viță, cu mămăliguță, smântână și sos de vin

Mâncare tradiţională românească, sărmăluţele în foi de viţă sunt foarte apreciate în sezonul actual.

















 Cantităţi - umplutură sărmăluţe

   - 1 kg carne amestec porc şi vită
   - 2 cepe
   - 60 frunze de viţă de vie
   - 2 legături de mărar
   - 100 g costiţă sau kaizer
   - 1 linguriţă cu  piper
   - l linguriţă cu sare
   - 1 vârf de cuţit de ienibahar măcinat
   - 200 g smântână
   - 50 - 100 g orez

  Frunzele de viţă de vie  proaspete se spală şi se opăresc în apă cu sare.
Orezul spălat şi curăţat de impurităţi se pune la fiert în apă cu sare aproximativ 10 minute.Se scurge apa şi se lasă la răcit.
Ceapa şi costiţa (kaizerul) se toacă mărunt şi se călesc. Carnea tocată împreună cu orezul şi ceapa călită se amestecă foarte bine. Se mai pune puţină apă, compoziţia trebuie să fie mai moale. Se adaugă sarea, piperul, ienibaharul şi mărarul tocat mărunt. Se bate compoziţia să fie spumoasă. Se fac sărmăluţe împachetând  grămăjoare de umplutură cât intră într-o lingură în foile de viţă de vie şi se aşează în cratiţa care a fost unsă bine cu ulei şi tapetată cu 2-3 frunze de viță de vie. Se fierb cu apă  şi suc de roşii. Se acoperă cu frunze de viță. Cu 10 minute înainte de a fi gata se introduc la cuptor.

 Mămăliguță -  l litru de apa, sare şi 200 g mălai.

 Sos de vin - 25o ml vin roşu se fierbe cu 150 g zahăr până  scade, să rămână doar o treime din cantitatea iniţială.