Cusăturile populare izvor de inspiraţie pentru broderiile pe diferite obiecte de îmbrăcăminte cât şi pe diverse lucruri pentru împodobit locuinţa, sunt din ce în ce mai îndrăgite.
Cămăşile bărbăteşti de mai jos sunt din zona Teleorman şi au o vechime de peste 50 de ani.
Cămăşile sunt confecţionte din pânză de casă, ţesută în război, din bumbac, cânepă şi in. Cămaşa este croită ca un "T", din trei foi de pânză. Foile de pânză după ce erau brodate erau îmbinate prin cusături în urma acului, având găurele sau diverse modele de ajururi. La subraţ, mâneca are clini, iar la subsuară un pătrăţel de pânză numit "pavă", pentru a permite mişcarea braţului.
Cămaşa bărbătească confecţionată din pânză de cânepă , bumbac sau in, era purtată în zilele de lucru. Ornamentale predomină la baza gâtului, mâneci şi poale.
Ţesutul era îndeletnicirea de bază a femeilor şi fetelor de la ţară. De la piese de îmbrăcăminte până la obiecte ce împodobeau casele. Toate aceste obiecte erau confecţionate în casă, de la pânză până la aţa folosită la broderii, lâna pentru ţesut velinţe, ştergare, preşuri. etc.
Motivele florale şi geometrice ce predomină în broderii, armonizarea culorilor, diferă de la o regiune la alta, de la un sat la altul.Cămaşa din imagine are brodat motive florale, panseluţe, specific zonei teleormănene. Broderia este realizată cu bumbăcel iar culorile sunt de asemenea cele rîspândite în cusăturile zonei: galben, mov şi verde.Deschizătura cămaşiin este prevăzută cu guler, brodat, pe margine are colţişori.
Detaliu măneca, clin şi pavă, prinse de faţa şi spatele cămăşii cu cheiţe. |
Detaliu manecă |
Altiţa, partea superioară a mânecii "umărul", este îngustă, plasată pe umăr, încadrată de chenar. Altiţa se repetă la mânecă şi pe poalele cămăşii, încadrată de dungi orizontale sau verticale.
Cămaşa bărbătească specifică portului popular este cusută cu râuri de broderii în diverse puncte tradiţionale româneşti, ca de exemplu: punct înaintea acului, punct dus- întors, punct ocol, punct în urma acului, punctul nisip, punctul simplu sau dublu, tighel, punct bătrânesc, punct lănţişor, punt lucrat în zig zag, punctul oblic din care se formează cruciuliţa, cruciuliţa cu o faţă, cu două feţe, punctul şnur sau drug, punctul feston.
Firele folosite în brodeii sunt: arnicul, ibrişinul, bumbăcelul şi mai nou mulineul. Culorile obişnuite sunt roşu, violet, portocaliu, verde , albastru, alb, galben, mov, brun şi negru.
O ală cămaşă din aceaşi zonă este cea din pozele alăturate. Ca stil de cusătură diferă de primă. aceasta este cusută într-o singură culoare,şi anume albastru, un fir mătăsos. Punctele folosite sunt ocolul,punt bătrănesc,La gat este prevăzută cu bentiţă tip tunică in loc de guler.Bentiţa este brodată iar pemargine este fetonată cu colţişori.Legarura de la găt este din snururi cu canafi.
Detaliu umăr |
Detaliu mânecă |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu