Din tinereţe ştiu că mâncarea de bame este considerată o delicatesă. Puţine gospodine se încumetau să gătescă bame. Mâncarea de bame nu trebuie să aibe un aspect cleios, mucilaginos. De la bame se consumă păstăile care au o formă specială, scurtă (3- 5 cm) şi bombată. Bamele sunt bune de gătit când sunt tinere, cu păstaia fragedă. Bamele bătrîne sunt mai fibroase, cu multă celuloză şi prin fierbere elimină un suc cleios. Pentru a înlătura acest neajuns, bamele trebuie fierte numai 5 minute în apă clocotită cu borş sau apă cu oţet şi sare. Se iau de pe foc, se lasă acoperite 15 - 20 minute, apoi se limpezesc în mai multe ape reci, până cînd se curăţă substanţa mucilaginoasă.
După această operaţiune se pot pregăti după reţetele preferate.
Ingrediente
1/2 kg bame, 5oo g pulpă de porc, o ceapă, 250 ml de suc roşii, piper, sare, o foaie de dafin, pătrunjel sau mărar verde tocat mărunt.
Pentru pregătirea preliminară a bamelor, avem nevoie de 1 1/2 litru apă, 150 ml de oţet şi o linguriţă sare. Bamele se curată de codiţe şi se spală bine cu apă rece. Când apa clocoteşte se adaugă bamele.Vezi explicaţia de mai sus.
Ceapa tocată mărunt, se căleşte în ulei timp de 1 minut, apoi se adaugă bucăţile de carne, Se stinge cu apă şi se lasă să fiarbă. Când carnea este fiartă pe jumătate se adaugă bamele scurse de apă într-o strecurătoare. Se adaugă sucul de roşii, vinul, foaia de dafin, piperul şi se potriveşte de sare. Se amestecă şi se introduce cratiţa la cuptor timp de 30 de minute, ca bamele să fiarbă şi uleiul să se ridica deasupra. Dacă a scăzut prea mult se mai adaugă puţină apă. Sosul nu se leagă cu făină şi nu trebuie să fie în cantitate prea mare. Se potriveste gustul de sare şi se presară verdeaţa.
Se serveşte caldă sau rece,dacă este gătită fără carne.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu