Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 17 septembrie 2014

SEPTEMBRIE IN GRĂDINĂ - 2014


Septembrie, ultima săptămână de vară. Nopţile sunt mai răcoroase, ziua razele soarelui măngâie frunzele împestriţate de galbenul- arămiu al toamnei, tufănelele şi crizantemele cu verdele lor intens dau viaţă grădinii. Încă nu este vremea să înflorească.
În aceasta luna se curaţă şi trandafirii de florile veştejite, se taie pedunculii, lăstarii sălbatici, bolnavi sau cu creştere neregulată.








Acum se pot planta tufele ce rezistă la îngheţ. Perioada optimă pentru plantarea tufelor este toamna sau primăvara târziu. Nu plantaţi tufe bătrâne. Pregătiţi bine locul unde plantaţi tufa. Locul sa fie luminos, cu un pamânt bine drenat, unde rădăcinile sa aibe loc. Înainte de plantare tăiaţi lăstarii. Forisiţia, este o tufă cu flori galbene, care primăvara împodobeşte grădinile şi parcurile. Ea înfloreşte primăvara cu 2 - 3 săptămîni înaintea celorlalte flori de primăvară. Poate fi folosită şi ca gard viu. Se poate combina în grădină cu narcise, lalele, viorele şi muscari albaştri.
Forsiţia se poate înmulţi prin marcotare. Primăvara se îngroapă o ramură de forsiţia în pamânt, după ce s-a răzuit scoarţa de pe ea. Se acoperă bine cu pămînt. După formarea
rădăcinii se taie ramura (marcota) şi se plantează în loc însorit.

Perioada optimă pentru divizarea şi înmulţirea plantelor din grădină este toamna. Prin divizare întinerim grădina cu plante noi şi tinere. Plantele mai bătrâne se vor fortifica şi vor înflori mai abundent.
La plantele cu rizom, se taie rizomul, în mai multe bucăţi  cu rădăcină şi frunze. Din fiecare bucată va creşte o nouă plantă. Se vor diviza numai plantele cu rădăcini bogate.
Se vor tunde frunzele până

 la jumătate, apoi rizomul se taie în bucăţi.  Fiecare bucată din rizom trebuie sa aibă frunze şi rădăcini.
Unele plante, cum ar fi crinii,se pot despărţii cu mâna. Pe langă rădăcină, (bulbul principal) cresc mai mulţi pui, se despart cu atenţie, se aleg bulbii sănătoşi şi se plantează fără a rănii rădăcinile. Crinii mei rezistă în curte peste iarnă, acoperiţi cu frunze uscate.
Divizarea  se face dimineaţa, pe un timp noros dar să nu fie frig. Rădăcinile şi frunzele nu se vor ofili înainte de plantare. Până la venirea iernii plantele  vor forma rădăcini.

           

           


Vă doresc o toamnă frumoasă şi lungă !!!! 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu