Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

joi, 28 august 2014

Supă cremă de gulii cu crutroane şi Ştrudel cu mere

Supă cremă de gulii cu crutroane


Ingrediente

3 gulii potrivite
300 gr cartofi
1 lingură de făină
3 litri de apă
1/2 lingură unt
1 gălbenuş de ou
2 linguri de smântână
sare
piper
3 - 4 frunze de ţelină

Mod de pregătire

Se curăţă şi guliile şi cartofii, se taie în bucăţi potrivite şi se pun la fiert în apă cu sare. Se lasă să fiarbă foarte bine.
Separat se înfierbântă untul în care se pune făina. Când s-a îngăllbenit făina se stinge cu zeama în care au fiert guliile şi se amestecă sa nu facă cocoloaşe. Când legumele sunt fierte, se pasează foarte bine şi se trec prin sită. Se pune piureul rezultat în supă şi se lasă să mai dea în câteva clocote. Gălbenuşul se freacă cu smântâna şi se pune în supă.
Se potriveşte de sare şi piper. Se presară ţelina verde tocată mărunt.




Călirea merelor rase
Ştrudel cu mere

Foaia de strudel
Ingrediente

 Aluat de foi de plăcintă
 2 kg de mere
 150 gr de zahăr
 l linguriţă de scorţişoară pisată
1 lingură de pesmet
ulei

Mod de preparare

Aluatul pentru foi

500 gr de făină
3 linguri de ulei
o ceaşcă de apă caldă
o linguriţă de sare

 Se cerne făina într-un castron. Se pune la mijloc uleiul, sarea şi o ceaşcă de apă caldă. Se amestecă mai întîi cu o lingură, apoi se frământă cu mâna. Se face un aluat potrivit, mai mult moale, adăugând puţină apă caldă dacă este necesar.
Se frământă bine, se bate de masă apoi se lasă 10 minute la loc cald, acoperit cu un şervet.
Se întind foile necesare.

Merele rase se amestecă cu zahărul şi se călesc cu puţin unt, până scăde zeama lăsată de mere. Când a scăzut zeama se adaugă scorţişoara. Se lasă se răcească. Foile se ung cu ulei peste care se presară puţin pesmet apoi se întind merele călite. Se rulează şi se pune în tava tapetată cu hârtie de copt.
Se coace plăcinta aproximativ o oră. După ce se scoate din cuptor se pudrează cu zahăr pudră.