Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

luni, 18 august 2014

DIEFFENBACHIA sau Dumb Cane

Dieffenbachia gigantica

Dieffenbachia este o plantă tropicală din familia Araceae, este originară din America Centrală şi Africa de Sud. Se cultivă pe scară largă ca plantă de ornament. Este o plantă erbacee cu tulpina dreaptă, frunze mari, simple, aşezate alternativ, cu pete albe, ce o fac atractivă ca plantă de interior. Poate ajunge până la 7- 8 m înălţime. Este utilizată în decorarea caselor, apartamentelor sau birourilor. Este un filtru de aer natural îndepărtând poluarea camerelor.
Este iubitoare de lumină, dar nu suportă soarele direct. Vara temperatura optimă este de maxim 28 grade, iar în anotimpul rece de minim 13 -15 grade. Solul se fertilizează de două ori pe lună. Se curăţă frunzele de praf cu o cârpă moale umedă, apoi se şterg cu o cârpă uscată.
Se înmulţeşte prin butaşi plantaţi direct în ghivece într-un strat de turbă amestecat cu nisip, sau puşi într-un borcan cu apă,  unde vor sta până le va da rădăcini, urmând a fi plantaţi în ghivece. Pentru a se prinde mai repede, trebuie ţinuţi la căldură la 25 - 28 grade şi multă umiditate - pentru cei plantaţi direct în ghivece.
Frunzele conţin raphides (cristale aciculare de oxalat de calciu) care poate produce reacţii toxice severe la copii, câini şi pisici.
Dieffenbachia gigantica



 Henrich Wilhelm Schot, director al Grădinii Imperiale de la la Palatul Schonbrum din Viena, în 1845 a aclimatizat această plantă aducând-o din Brazilia, cu ocazia Expediţiei austriece în Brazilia, ce a avut ca scop cercetarea ştiinţifică în domeniul Botanicii. El a denumit palnta Dieffenbachia în memoria şi pentru a cinsti pe grădinarul regal Joseph Dieffenbach.


În Brazilia, se spune despre acestă plantă, că îndepărtează energiile negative şi deochiul. Din acest motiv, ea ar trebui să fie plantată cu alte  ierburi sau plante norocoase. În ghiveciul respectiv e bine să fie şapte plante, cum ar fi:
Busuioc,
Rozmarin,
Planta şarpe sau limba soacrei,
Rue comun sau Arruda,
Capsicum annuum sau pinmenteria (ardeiul iute roşu),
Alliacea Petiveria.
 Toate aceste plante sunt recunoscute ca fiind purificatoare naturale a aerului din camerele unde sunt amplasate, îndepărtează invidia, deochiul, energiile negative, alungarea răului, bolilor şi insectele.
Dieffenbachia maculata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu