Ciorbă cu pipote de curcan
300 g pipote de curcan
1 morcov,
1 pătrunjel
1 ceapă
1 ţelină mică
1 păstârnac
o mână de mazăre verde
o mână de fasole păstăi
1 dovlecel mic
1 ardei gras
2 - 3 roşii
0,5 l borş
3 l apă
3 l apă
verdeaţă pătrunjel, ţelină şi leuştean
smântână opţional
Pipotele curăţate, spălate şi tăiate pe jumătate întrucât sunt mari, se pun la fiert în apă cu o linguriţă de sare.
Când sunt fierte pe jumătate se adaugă pe rând, ceapa, morcovul, pătrunjelul, păstârnacul şi ţelina tocate mărunt. După câteva minute se adaugă mazărea şi fasolea tăiată bucăţi. Se adaugă dovlecelul tăiat cubuleţe şi ardeiul tăiat feliuţe subţiri. Roşile curăţate de pieliţe se taie felii subţiri sau cuburi se adaugă în ciorbă.
Cînd toate sunt fierte se adaugă borşul fiert în prealabil. Se mai dă în 2 - 3 clocote, se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Se stinge focul şi se pune capacul pentru a se aromatiza ciorba.
Se serveşte cu smântână.
Ciulama cu pipote de curcan şi ciuperci, cu mămăliguţă
Ingrediente
350g pipote de curcan
1 morcov
1 ceapă
1 ţelină
1 pătrunjel
3 linguri cu făină
500 g ciuperci
ulei
sare
piper,
pătrunjel verde tocat
Pipotele, curăţate, spălate şi tăiate pe jumătate se fierb în apă cu sare împreună cu zarzavatul tăiat bucăţi. Într-o cratiţă se încinge uleiul şi se adaugă făina, amestecând bine, după 2 -3 minute se adaugă supa de la pipote. Ciupercile curăţate şi spălate se taie lamele nu prea subţiri şi se călesc în puţin unt sau ulei. Se adaugă o ceaşcă cu supă şi se lasă să fiarbă. După ce ciupercile au fiert, se adugă în ciulama împreună cu pipotele fierte şi se mai dă în câteva clocote.
Se adaugă pătrunjel verde tocat mărunt.
Se serveşte cu mămăliguţă fierbinte.
Tocană cu pipote de curcan şi ciuperci, cu mămăliguţă
Ingrediente
350g pipote de curcan
1morcov,
1pătrunjel
1 ţelină
500 gr ciuperci
2 ardei graşi
2 -3 cepe
2 - 3 roşii
sare
piper
Pipotele curăţate, spălate şi tăiate pe jumătate se pun la fiert împreună cu morcovul, pătrunjelul şi ţelina. Se adaugă sare.
Ceapa se curăţă şi se toacă marunt. Ciupercile se curaţă, se spală şi se taie lamele. Ceapa se căleşte în uleiul încins apoi se adaugă ciupercile şi ardeiul feliat.
Se adaugă o ceaşcă de supă şi se lasă să fiarbă. Roşiile curăţate de pieliţe se feliază şi se pun peste ciuperci şi ardei. Se mai adaugă puţină supă dacă este necesr. Când sunt fierte se adaugă bucăţile de pipote.
După câteva clocote se adaugă verdeaţa, piperul şi se potriveşte de sare.
Se serveşte cu mămăliguţă fierbinte .
Prăjitură cu prune
1 kg de prune
300 g făină
3 ouă
100 ml lapte
100 ml ulei
250 gr zahăr
1 plic de zahăr vanilat
un praf de sare
1 praf de copt
Gălbenuşurile se freacă spumă cu zahărul, se adaugă treptat uleiul, apoi laptele şi zahărul vanilat. Se adaugă făina cu praful de copt amestecându-se pană se încorporează făina. Se bat albuşurile spumă cu un praf de sare şi se încorporează în cremă. Se amestecă uşor, apoi se toarnă jumatate din compoziţie în tava unsă cu unt sau ulei şi presărată cu făină. Deasupra se aşează prunele tăiate pe jumătate peste care se presară 1- 2 linguri de zahăr.Se toarnă restul de compoziţie. Se coace la un foc potrivit, 30 - 35 de minute.
Când s-a răcit se pudrează cu zahăr farin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu