Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

sâmbătă, 23 august 2014

Orez sârbesc cu aripioare de pui

Ingrediente


  1 cană cu orez - cu bobul lung
  3 - 4 căni cu apă sau supă de zarzavat, de carne 
  1 morcov mare
  1 pătrunjel rădăcină
  1 ţelină mică 
  1 ardei gras
  1 ceapă
  2 roşii decojite 
  sare,
  piper măcinat
 1 linguriţă de cimbru
 2 boabe de ienibahar pisat
 4 - 5 boabe de coriandru pisat
 verdeaţă; pătrunjel, ţelină, busuioc  tocate mărunt
 3 - 4 căţei de usturoi
 1 linguriţă de boia dulce
 10 - 12 aripioare de pui


 Aripioarele de pui, se pârlesc, se curăţa şi se spală. Se amestecă într-un castron cimbru, sare, piper, 2 căţei de usturoi pisaţi şi boiaua de ardei şi 2 linguri cu apă. Amestecul se toarnă peste aripioarele de pui. Totul se pune într-un vas cu 2 linguri de ulei şi se introduce  în cuptor să se rumenească.

Tot zarzavatul se toacă mărunt şi se căleaşte cu 2 linguri de ulei. Când zarzavatul s-a înmuiat se adaugă orezul bine spălat şi scurs de apă. Se călesc 10-15 minute, se adaugă roşiile tăiate cubuleţe, apoi se toană apa sau supa fierbinte. Se pun condimentele şi se potriveşte de sare. Se fierbe pe foc 15 minute apoi se introduse vasul în cuptor. Când orezul a absorbit lichidul şi bobul este fiert se scoate vasul din cuptor şi se presară  verdeaţa.

Se serveşte cu aripioarele rumenite, alături de diferite salate de sezon.