Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

duminică, 25 mai 2014

Tort / prăjitură cu mere!!!

      Acest tort (sau prăjitură) este foarte apreciat de băieţii şi nepoţii mei.
Nu este un dulce pretenţios, nu necesită eforturi mari.

  Compoziţie:

 - 6 - 8 mere (curăţate şi cu cotorul scos)
 - 8 ouă
 - 8 linguri de zahăr + 5 linguri de zahăr ptr. caramelizat
 - 8 linguri de făină
 - 4 linguri de ulei
 - 1 plic zahăr vanilat
 -  200 g unt

 - gem de căpşuni (mure, caise, agrişe etc.)
 - 200 ml frişcă lichidă (o cutie mică)

- o cratiţă de 3 litri smălţuită.



 Cele 5 linguri de zahăr se caramelizează (având grijă să nu se ardă) şi se tapetează cratiţa cu acest caramel, după care se lasă la răcit.

Intr-o altă cratiţă se pune untul, se întinde pe fundul cratiţei şi se aşează merele unul lângă altul până se acoperă tot fundul cratiţei.

Cand merele s-au copt  s-au înmuiat bine) se scot cu o paletă şi se pun în cratiţa cu zaharul caramelizat. Untul rămas se toarnă peste mere. Se lasă să se răcescă. Golurile  cotoarelor se umplu du 1-2 linguriţe  de gem. Între timp se prepară următoarea compoziţie:
- albuşurile se bat spumă cu un praf de sare (ca la bezea).
     
Galbenusurile se freacă cu uleiul ca la maioneză, se toarnă peste albuşuri şi se amestecă încet de 4- 5 ori,  apoi se pune  toată făina dintr-o dată, amestecând cu telul prin răsturnare până se încorporează făina. Această compoziţie (ca de pandişpan) se răstornă peste mere, niveland uşor cu o spatulă.

Se introduce cratiţa cu merele acoperite de aluat în cuptorul inchis. Se coace aproximativ 40-45 minute (depinde de cuptor). Verificăm cu o scobitoare dacă aluatul este copt.
Când s-a copt, se desprinde uşor cu un cuţit pe marginea cratiţei şi se lasă 5 -10 minute să se odihnească.
Se răstornă pe o farfurie de tort. (pentru răsturnare....cunoaşteţi figura, se pune o farfurie capac pe gura cratiţei şi ţinând bine cu mâinile cratiţa şi farfuria-capac le răsturnăm aşa încât farfuria să fie dedesubt şi cratiţa deasupra cu fundul în sus)
Se lasă la rece.
Intre timp se face frişca şi când tortul s-a răcit bine se îmbracă în frişcă.




Pentru a vă răcori beţi următoarea limonadă fără zahăr:

Intr-o carafă se pune o lămâie (mai mare) feliată şi 4-5 frunze de mentă proaspată. Peste ele se toarna apă plată.
Se pune la rece. Este foarte răcoritoare şi gustoasă.



ttp://adriana-hobby.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu