Acest tort (sau prăjitură) este foarte apreciat de băieţii şi nepoţii mei.
Nu este un dulce pretenţios, nu necesită eforturi mari.
Compoziţie:
- 6 - 8 mere (curăţate şi cu cotorul scos)
- 8 ouă
- 8 linguri de zahăr + 5 linguri de zahăr ptr. caramelizat
- 8 linguri de făină
- 4 linguri de ulei
- 200 g unt
- gem de căpşuni (mure, caise, agrişe etc.)
- 200 ml frişcă lichidă (o cutie mică)
- o cratiţă de 3 litri smălţuită.
Cele 5 linguri de zahăr se caramelizează (având grijă să nu se ardă) şi se tapetează cratiţa cu acest caramel, după care se lasă la răcit.
Intr-o altă cratiţă se pune untul, se întinde pe fundul cratiţei şi se aşează merele unul lângă altul până se acoperă tot fundul cratiţei.
Cand merele s-au copt s-au înmuiat bine) se scot cu o paletă şi se pun în cratiţa cu zaharul caramelizat. Untul rămas se toarnă peste mere. Se lasă să se răcescă. Golurile cotoarelor se umplu du 1-2 linguriţe de gem. Între timp se prepară următoarea compoziţie:
Galbenusurile se freacă cu uleiul ca la maioneză, se toarnă peste albuşuri şi se amestecă încet de 4- 5 ori, apoi se pune toată făina dintr-o dată, amestecând cu telul prin răsturnare până se încorporează făina. Această compoziţie (ca de pandişpan) se răstornă peste mere, niveland uşor cu o spatulă.
Se introduce cratiţa cu merele acoperite de aluat în cuptorul inchis. Se coace aproximativ 40-45 minute (depinde de cuptor). Verificăm cu o scobitoare dacă aluatul este copt.
Când s-a copt, se desprinde uşor cu un cuţit pe marginea cratiţei şi se lasă 5 -10 minute să se odihnească.
Se răstornă pe o farfurie de tort. (pentru răsturnare....cunoaşteţi figura, se pune o farfurie capac pe gura cratiţei şi ţinând bine cu mâinile cratiţa şi farfuria-capac le răsturnăm aşa încât farfuria să fie dedesubt şi cratiţa deasupra cu fundul în sus)
Se lasă la rece.
Intre timp se face frişca şi când tortul s-a răcit bine se îmbracă în frişcă.
Pentru a vă răcori beţi următoarea limonadă fără zahăr:
Intr-o carafă se pune o lămâie (mai mare) feliată şi 4-5 frunze de mentă proaspată. Peste ele se toarna apă plată.
Se pune la rece. Este foarte răcoritoare şi gustoasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu