Acest tort (sau prăjitură) este foarte apreciat de băieţii şi nepoţii mei.
Nu este un dulce pretenţios, nu necesită eforturi mari.
Compoziţie:
- 6 - 8 mere (curăţate şi cu cotorul scos)
- 8 ouă
- 8 linguri de zahăr + 5 linguri de zahăr ptr. caramelizat
- 8 linguri de făină
- 4 linguri de ulei
- 200 g unt
- gem de căpşuni (mure, caise, agrişe etc.)
- 200 ml frişcă lichidă (o cutie mică)
- o cratiţă de 3 litri smălţuită.
Cele 5 linguri de zahăr se caramelizează (având grijă să nu se ardă) şi se tapetează cratiţa cu acest caramel, după care se lasă la răcit.
Intr-o altă cratiţă se pune untul, se întinde pe fundul cratiţei şi se aşează merele unul lângă altul până se acoperă tot fundul cratiţei.

Galbenusurile se freacă cu uleiul ca la maioneză, se toarnă peste albuşuri şi se amestecă încet de 4- 5 ori, apoi se pune toată făina dintr-o dată, amestecând cu telul prin răsturnare până se încorporează făina. Această compoziţie (ca de pandişpan) se răstornă peste mere, niveland uşor cu o spatulă.
Se introduce cratiţa cu merele acoperite de aluat în cuptorul inchis. Se coace aproximativ 40-45 minute (depinde de cuptor). Verificăm cu o scobitoare dacă aluatul este copt.
Când s-a copt, se desprinde uşor cu un cuţit pe marginea cratiţei şi se lasă 5 -10 minute să se odihnească.
Se răstornă pe o farfurie de tort. (pentru răsturnare....cunoaşteţi figura, se pune o farfurie capac pe gura cratiţei şi ţinând bine cu mâinile cratiţa şi farfuria-capac le răsturnăm aşa încât farfuria să fie dedesubt şi cratiţa deasupra cu fundul în sus)
Se lasă la rece.
Intre timp se face frişca şi când tortul s-a răcit bine se îmbracă în frişcă.
Pentru a vă răcori beţi următoarea limonadă fără zahăr:
Intr-o carafă se pune o lămâie (mai mare) feliată şi 4-5 frunze de mentă proaspată. Peste ele se toarna apă plată.
Se pune la rece. Este foarte răcoritoare şi gustoasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu