Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 28 mai 2014

Guler croşetat

Folosim aţă de croşetat cu grosimea firului de 10 şi o croşetă mărimea 2.
Cum începem lucrul? Am ales acest mod de a începe lucrul pentru că, se evită disconfortul de a începe pe un lanţ de ochiuri de lanţ...care de cele mai multe ori e dificil.
Lucrăm  3 ochiuri de lanţ. În continuare lucrăm un picioruş lung pentru care:
-  trecem o dată firul pe croşetă 

şi introducem vârful croşetei în primul ochi de lanţ lucrat şi tragem firul de aţă prin acest ochi.
Vom avea pe croşetă 3 bucle. 

Tragem cu vârful croşetei firul de aţă prin primele 2 ochiuri de pe croşetă. Pe croşetă vom avea acum două ochiuri. Încă o dată mai luăm cu vârful croşetei firul de aţă şi îl trecem prin cele două ochiuri de pe croşetă. Acum pe croşetă avem un singur ochi. Astfel am lucrat picioruşul lung.


Repetăm: lucrăm iar 3 ochiuri de lanţ şi iar un picioruş lung pentru care introducem vârful croşetei în primul ochi de lanţ care l-am lucrat după picioruşul lung anterior.
Lucrăm repetând (3 ochi de lanţ + un puicioruş lung) până obţinem un şnur, care seamănă cu un lanţ cu zale, de lungimea pe care o dorim pentru guler şi care să aibă un număr impar (fără soţ) de zale. Eu am lucrat 32 cm pentru un guleraş pentru nepoţica de 6 ani.
Acum este momentul să ne întoarcem.
Observăm că şnurul obţinut arată ca un lanţ cu zale.
La începutul fiecărui rând lucrăm întotdeauna 3 ochiuri de lanţ, în locul unui picioruş lung, pentru a putea începe rândul.
Acum lucrăm, în fiecare za a lanţului: 3 picioruşe lungi, un ochi de lanţ, 3 picioruşe lungi, un ochi de lanţ. Repetăm astfel în fiecare za.                    
Rândrile următoare vor fi cu modelul, destul de simplu:
în fiecare spaţiu dintre zale vom lucra: 3 picioruşe lungi, un ochi de lanţ, 3 picioruşe lungi, un ochi de lanţ şi apoi un picioruş mic (se lucrează ca şi cel lung, dar fără să mai adăugăm o buclă de aţă pe croşetă), pe care îl lucrăm în dreptul ochiului de lanţ dintre zalele rândului anterior.
Repetăm, la rândurile următoare, având grijă ca modelul să se intercaleze.
Când am ajuns la o lăţime potrivită a gulerului, încheiem cu un rând de picioruşe scurte.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu