Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

luni, 13 octombrie 2014

Dafinul - Laurus nobilis

Recolta de foi de dafin




Dafinul este un arbore sau arbust, originar din Orientul Mijlociu, foarte răspândit în toate zonele mediteraneene. Este cunoscut încă din antichitate. În Grecia antică ramurile de dafin erau folosite pentru cununile de lauri, ce erau oferite ca premiu. Tot de la laur derivă şi cuvîntul bacalaureat, "bacă de laur" şi cel de "laureat", încununat cu lauri. Exista şi un premiu cinematografic, "Premiul Laurul de aur"(Laurel Award), un premiu cinematografic american. În mitologia  Greacă arborele a apărut când nimfa Daphne s-a transformat în acest arbore, pentru a scăpa de urmărirea zeului din Olimp, Apollo.




Dafinul este o plantă aromatică din familia Lauraceae. Frunzele au marginile dantelate şi uşor curbate. Florile sunt gălbui - verzui-pal, ce cresc câte 4-5 în formă de umbrelă. Frunzele de dafin sunt folosite pentru aroma lor la prepararea mâncărurilor. Dafinul este cultivat şi ca plantă ornamentală în regiunile cu climat mediteranean sau oceanic, dar ca şi plantă de interior în zonele mai reci. Dafinul este utilizat ca remediu natural în tratarea unor afecţiuni, ca infecţiile orale şi intestinale, reumatismul, alcoolismul, laringita, anorexia.

Untul de dafin este extras din fructele arbustului şi intră în componenţa multor unguente. 

Uleiul de dafin, pe lângă proprietăţile detoxifiante, ameliorarea seboreei, este folosit în prepararea săpunului faimos," Săpunul de Aleppo".


Dafinul se înmulţeşte prin seminţe, butaşi, drajoni sau prin marcotaj. Se tunde în lunile august-septembrie, pentru corectarea coroanei.

Pădurea de lauri (dafini)  "Laurisilva" de pe insula Madeira (Portugalia), a fost înscrisă în anul 1999 pe lista patrimoniului cultural şi natural  al UNESCO.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu