
Dafinul este o plantă aromatică din familia Lauraceae. Frunzele au marginile dantelate şi uşor curbate. Florile sunt gălbui - verzui-pal, ce cresc câte 4-5 în formă de umbrelă. Frunzele de dafin sunt folosite pentru aroma lor la prepararea mâncărurilor. Dafinul este cultivat şi ca plantă ornamentală în regiunile cu climat mediteranean sau oceanic, dar ca şi plantă de interior în zonele mai reci. Dafinul este utilizat ca remediu natural în tratarea unor afecţiuni, ca infecţiile orale şi intestinale, reumatismul, alcoolismul, laringita, anorexia.
Untul de dafin este extras din fructele arbustului şi intră în componenţa multor unguente.
Uleiul de dafin, pe lângă proprietăţile detoxifiante, ameliorarea seboreei, este folosit în prepararea săpunului faimos," Săpunul de Aleppo".
Dafinul se înmulţeşte prin seminţe, butaşi, drajoni sau prin marcotaj. Se tunde în lunile august-septembrie, pentru corectarea coroanei.
Pădurea de lauri (dafini) "Laurisilva" de pe insula Madeira (Portugalia), a fost înscrisă în anul 1999 pe lista patrimoniului cultural şi natural al UNESCO.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu