Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

duminică, 12 octombrie 2014

Salată asortată în oţet

3 kg gogonele verzi,1 kg castraveţi, 250 - 500 g ceapă, 500 g gogoşari sau ardei graşi, 250 g morcovi, 1 ţelină mare, o ramură de ţelină verde, o ramură de cimbru, 1 - 2 foi dafin, 10 boabe de piper, 1/2 linguriţă boabe de coriandru. La legumele curăţate şi apoi cântărite, pentru fiecare kilogram, se pun 100 ml oţet, 10 g zahăr, 20 g sare şi câte o aspirină (fără aspirină se măreşte cantitatea de oţet cu 50 ml la fiecare kg) ca să nu fermenteze.


Gogonelele sănătoase şi nebrumate, după ce au fost spălate se taie felii groase de apoximativ 2 cm, castraveţii spălaţi se taie felii subţiri, morcovii şi ţelina curăţate se rad pe răzătoarea cu găuri mari, ardeii şi gogoşarii se taie felii de circa 1/2 cm, ceapa se taie inele. După aceea legumele se cântăresc împreuna, se pun într-un vas şi se presară cu sare, 20 g pentru fiecare kg. Se amestecă bine şi se lasă  2 - 3 ore, ca sarea, prin topire să extragă o parte din apa ce o conţin legumele. Apoi se storc bine în pumni şi se pun din nou într-o cratiţă adăugându-se oţetul, zahărul,aspirinele şi condimentele indicate în reţetar.
Cratiţa se pune pe foc şi legumele se amestecă încontinuu cu lingura prin răsturnare, circa 5 minute, ca toate să treacă prin lichidul care clocoteşte la fundul cratiţei să se înfierbânte, ca să se distrugă microoranismele de la suprafaţa acestora şi să nu fermenteze ulterior. Salata se ia de pe foc, se aşează fierbinte în borcane, se pun capacele şi se aşează în cămară.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu