Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

luni, 20 octombrie 2014

Vază cu flori brodat în punct cruciuliţă cu o singură faţă (Cross stitch)

Acest obiect este lucrat pe pânză etamină cu ochiuri mari (5/5 pe 1 cm pătrat). Aţele folosite sunt mouline  lucrat cu 3 fire. Punctul de broderie folosit este cruciuliţa (Cross Stitch). cu o singură faţă. Acest punct se lucrează folosind tehnica de la punctul de jumătate de cruciuliţă.




Se execută de la stânga la dreapta un şir de puncte de jumătate de cruciuliţă, care se termină cu un punct oblic. Se  lucrează în modul următor:




    -se stabileşte mărimea punctului, defininând pătratul a cărui diagonală va fi punctul de jumătate de cruciuliţă. Se întăreşte aţa şi se scoate acul pe faţa lucrului în colţul pătratului din stânga jos, se împunge vârful acului îndreptat de sus în jos în punctul din dreapta  sus al pătratului şi se scoate drept în directia punctului din dreapta jos al pătratului(fig.1).Pe dos se vor forma linii verticale(fig.2).
 Cel  de-al doilea şir de puncte de jumătate de cruciuliţă se execută de la dreapta spre stânga, tot oblic peste punctele lucrate, formându-se cruciuliţa . Pe dos  se vor dubla punctele verticale.

Motivele executate cu o aţă corespunzătoare a grosimii, a culorilor şi o execuţie atentă, prezintă un aspect frumos, cu puncte egale şi simetrice.
Acest punct ornamental este folosit în brodarea obiectelor cu o singură faţă, cum ar fi: feţe de pernă decorative sau fantezii, ştergare, peretare, cămăşi populre, ii,  fuste sau alte obiecte.
Modelul poate fi înrămat şi va arăta foarte frumos ca tablou, de asemenea poate fi folosit pentru a executa  o faţă de pernă decorativă. Este în lucru.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu