Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

sâmbătă, 4 octombrie 2014

Ardei graşi umpluţi cu varză albă

1 1/2 - 2 kg ardei graşi mai mici (20 buc la 1 kg.), 2 kg de varză curăţată şi apoi cântarită, 1/2 kg morcovi şi rădăcină de ţelină, în părţi egale, curătaţi şi cântariţi,

Saramura: La 1 litru de lichid (700 ml apă şi 300 ml oţet), se pun 10 g sare, 10 g zahăr, 1-2 foi de dafin, 2 funze de ţelină, 5 boabe de piper, o jumătate de linguriţă  boabe de coriandru, cimbru, mărar, o feliuţă de hrean. Se calculează ca lichidul să fie 1/3 din volumul borcanului sau borcanelor.
Ardei se curăţă de cotoare şi seminţe, se spală şi se lasă la scurs cu gura în jos. Varza curăţată se taie ca fideaua, morcovii şi telina curăţate se rad pe răzătoarea cu găuri mari, frunzele de ţelină spălate se toacă mărunt. Toate se pun într-un vas mai mare se presară cu 15 g de sare pentru fiecare kg de amestec, se freacă puţin cu mâna. Cu această compoziţie se umplu ardeii aşezându-i unul lângă altul în borcane. fără ai presa prea mult. Apa, oţetul cu toate condimentele se fierb în câteva clocote, apoi se ia de pe foc şi se lasă 10 minute, să se extragă bine aromele şi se toarnă peste ardei. Se răsuceşte borcanul stânga - dreapta, să intre mai bine lichidul în toate golurile, apoi se mai completează cu lichid până la gura borcanului. Se pun capacele la borcane sau se leagă cu celofan şi se depozitează în cămară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu