Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

luni, 20 februarie 2017

Mărţişoare lucrate macrame - Dantelele lucrate de mână

Mărţişoare  macrame
Pentru început aş dori să fac anumite precizări despre dantele. Dantelele sunt obiecte de ornament folosite pentru împodobirea îmbrăcămintei cât şi pentru decorarea interioarelor locuinţei. Originea dantelelor este foarte veche şi din cercetările documentelor străvechi se crede că ele au luat fiinţă prin înnodarea firelor sub formă de plasă.

Dantelele se împart în trei grupe mari:

1. datelele lucrate cu acul care îşi au originea în Italia, cunoscute sub denumirea de dantelă
veneţiană. Dantela veneţiană este lucrată cu acul, pe o bază foarte subţire, tul, cu multă migală şi în timp îndelungat. Această dantelă este formată din două elemente: laseta şi diferite puncte de dantelă veneţiană, cunoscută sub denumirea de dantelă "Renaissance" sau "point-lacet". Este o dantelă foarte preţioasă.
Brăţară  din fire sintetice cu mărgele. mod de lucru macrame
 La noi,  dantela este cunoscută sub denumirea de lasetă, s-a practicat şi se mai practică în scopul decorării interiorului locuinţelor (mileuri, feţe de masă, perdele, cuverturi etc.), dar din ce în ce mai mult laseta se foloseşte pentru confecţionarea diverselor obiecte de îmbrăcăminte (bluze, rochii scurte sau lungi, bolerouri, şaluri, mănuşi, încălţăminte etc.). Laseta se lucrează cu croşeta (croşetarea şnurului de diferite grosimi şi modele) şi cu acul (pentru bride, barete şi a punctelor de dantelă care întregesc modelul).

2. Dantela lucrată cu ciocănele este de origine flamandă şi mai este cunoscută sub denumirea de "torşon". Dantelele cele mai renumite sunt: de Bruges, Chenatilly, Pay, Valenciennes etc.

 Ambele dantele, cea veneţiană cât şi cea flamandă sunt veritabile şi de mare preţ.

3. Dantelele lucrate de mână la rândul lor sunt de mai multe feluri:

- dantelele lucrate cu naveta, cunoscute sub denumirea de "frivolite "- se lucrează cu naveta (suveică) acul şi aţă. Se mai numeşte "Needle-tatting", înnodarea aţei pe ac s-au suveică. Este originară din Spania, sub denumirea de Occhi iar în Franţa Frivolite.
- dantele file sau fileuri, este o împletitură de fire (aţă subţire sau groasă, sfoară etc) sub formă de pătrate sau romburi, care foloseşte la confecţionarea de fileuri pentru păr, perdele, sacoşe, plase de pescuit, fileuri pentru terenurile de sport, tenis, volei,fotbal).
- dantelele lucrate cu croşeta - acest mod de lucru l-am explicat în postările de la Pagina Dantele croşetate.
- dantele lucrate cu andrele 
- dantele macrame - nod. Această dantelă este de origine arabă, Dantela se execută prin înnodarea firelor în direcţii diferite. De obicei dantela se execută din fire groase bine răsucite, fire speciale numite macrame, din fire mercerizate coton - perle, fire de mătase sau fire sintetice, de diferite grosimi. 

Deci Macrameul - este o lucrătură  de mână,făcută din fire  groase, care din împletitură formează diferite desene. ( explicaţie DEX.)

Inspirată de acest mod de lucru şi fiind în ajun de mărţisor m-am gândit că nu ar fi rău să încerc să fac căteva mărţisoare pentru persoanele dragi. Aşa că am purces la procurarea de fire, mărgele şi alte accesorii şi am  început să împletesc şi să înnod mărţişoare. Cu timpul, ca am evoluat şi am impletit cateva brăţări. Nu sunt o expertă, sunt începătoare dar vreau să vă împărtăşesc şi vouă ultimul meu hooby. Sper să vă placă, dar mai ales sper ca persoanele dragi mie să fie încântate de micul vestitor al primăverii,  impletit cu mult drag de  către mine.




Mulţumesc Doamnei Ecaterina Tomida pentru preţioasele informaţii.



marți, 17 ianuarie 2017

Rulouri din piept de pui cu mozzarella şi ciuperci umplute





Un preparat ce poate fi servit atât la prânz cât şi la cină.

2 piepţi de pui
6 ciuperci mari
brânză mozzarella 4 bucăţi
6 felii bacon
2 ceape
4 - 5  roşii
pătrunjel verde
sare
piper
ghimpir
boia de ardei dulce



Se porţionează pieptul de pui, se condimentează.

Ciupercile se curăţă, se îndepărtează picioruşele.
Ceapă curăţată se toacă mărunt.. 



Ceapă se căleşte uşor, se adaugă ciupercile. Se călesc bine până se înmoaie ciupercile, se adaugă sare, piper, ghimpir, boiaua de ardei şi pătrunjelul verde tocat mărunt.






Cu acest amestec se vor umple fiecare bucată de carne , se rulează şi se îmbracă cu feliile de bacon fixate cu scobitori. Ciupercile se umple cu acelaşi amestec,  peste care se pune bucăţele de brânză mozzarella.

În tavă  se pun 1- 2 linguri de ulei de măsline (sau floarea soarelui), aşezăm rulourile de piept de pui acorerite de  câte o felie de brânză şi de jur împrejur ciupercile umplute.


Într-o tigaie se călesc roşiile cu 1 lingură de ulei. Când roşiile s-au înmuiat se adaugă un păharel de vin alb, apă, sare, piper şi ghimpir.

Sosul se toarnă în tava cu rulouri şi ciuperci. Se acoperă tava cu o folie de staniol şi se introduce în cuptor. După 30 de minute se îndepărtează folia şi se mai ţine în cuptor aproximativ 10 minute.

Se scoate din cuptor şi se presară pătrunjel verde tocat mărunt.


Poftă bună!!!!!





luni, 16 ianuarie 2017

Prăjitura cu mere - tort



O reţetă simplă de prăjitură cu mere care vă va satisface pe deplin în zilele friguroase ale unei ierni foarte geroasă. Acesta reţetă îmi aminteşte de copilărie, întrucât mama o prepara pentru noi.


Ingrediente:

Blatul : 6 ouă, 6 linguri zahăr, 6 linguri de făină, coajă rasă de lămâie, un praf de sare.

Zahărul caramelizat:

Primul lucru pe care îl facem este topirea a 3 - 4 linguri de zahăr în vasul unde vom coace prăjitură. Se pune forma cu zahărul pe foc şi se amestecă  în continuu până se topeşte zahărul şi capătă o culoare maronie, aveţi grijă să nu-l ardeţi. Se ia forma de pe foc şi se tapeatează cu zahărul caramelizat şi o  lăsăm să se răcească.

Umplutura: 6 -  8 mere( depinde de vasul folosit), zahăr, scorţişoară, dulceaţă de vişine, miez de nucă.

Blatul :

Mod de preparare:


gălbenuşurile se freacă cu zahărul până se obţine o cremă spumoasă. Se adaugă făina şi coaja de lămâie. Albuşuriele se bat spumă cu un praf de sare şi se se vor amesteca uşor, de jos în sus, până se incorporează în aluat.


Umplutura:

Se spală merele şi se scobesc de căsuţa cu seminţe, cu ajutorul unui cuţit special.
Se unge formă cu 100 g de unt, se aşează merele, pe care le vom umple cu dulceaţă. 
Se introduce vasul in cuptor pentru 15 -20 de minute să se înmoaie merele.

Se scoate tava din cuptor şi o lăsăm să se răcorească.


Turnăm aluatul şi introducem  vasul în cuptor. Se verifică cu scobitoarea dacă este copt.


Când s-a copt prăjitura se scoate forma din cuptor şi se lasă să se răcească.

Când s-a răcit, se desprinde uşor cu un cuţit şi o răsturnăm pe o farfurie întinsă ce în prealabil a fost umezită. Umezim farfuria sau platoul pentru a putea centra prăjitura în centrul ei, în caz că răsturnarea nu a fost bine centrată. Farfuria fiind umezită prăjitura alunecă uşor şi o putem aranja cât mai bine

Sirop:

Din cojile de mere, cu 100 ml apă şi 100 g zahar preparăm un sirop. Strecurăm siropul si cu el vom insiropa prăjitura.

Ornarea prăjiturii:

Deasupra am pus un strat  generos de cremă din brânză mascarpone frecată cu zahăr după preferinţă şi smântână. Presărăm nuci rumenite  tocate grosier.

Poftă  bună!!!!!

luni, 19 decembrie 2016

Cremă la pahar cu fructe de pădure

Un desert uşor, apetisant recomandat pentru o duminică în familie.
Desertul are în componenţă cremă de vanilie, cremă de brânză mascarpone, frişcă, fructe de pădure şi un blat de biscuiţi pisaţi.







 Se pisează 125 g  biscuiţi cu ghimpir şi se pune câte 2 linguri de praf de biscuiţi în paharele pregătite


Pentru crema de vanilie avem nevoie de : 
4 ouă, 200 g zahăr pudră, 1 litru de lapte, 100 g unt,  7 linguri de amidon, 1 plic de zahăr vanilat şi un  un praf de sare. 
Mod de preparare: 
se pune amidonul într-o crăticioară,  pe care îl dizolvăm cu 100 ml lapte rece. Restul  de 900 ml lapte se fierbe şi când a dat în clocot se adaugă zahărul vanilat şi se stinge focul.

Amestecăm ouăle întregi cu zahărul şi sarea. Se mixează până ce crema se albeşte şi-şi măreşte volumul. Se adaugă amidonul dizolvat şi se mixează în continuare. Adăugăm laptele fierbinte puţin câte puţin. După ce am turnat tot laptele se pune vasul pe foc , amestecând în continuu până se îngroaşă crema. Se adaugă  100 g unt tăiat cubuleţe şi amestecăm bine până ce se incorporează tot untul. Se pune crema să se răcească.

 Crema de brănză.

Se amestecă 250 g  brânza Mascarpone  Lovilio, cu 100 g smântână Pilos şi cu 4 linguri de zahăr pudră . 
1 plic de gelatină se dizolvă în 100 ml apă timp de 10 minute, apoi se fierbe pană se topeşte gelatina. Atenţie să nu dea în clocot. Se toarnă gelatina peste crema de brânză amestecând până se încorporează. Se lasă să se răcorească.

 Pregătim frişca dintr-o cutie de 200 ml frişcă lichidă Pilos. Mixăm frişcă lichidă şi când începe să se lege se pun  treptat 3 linguri de zahăr pudră. Când frişca este gata punem vasul în frigider. 

 Fructele de pădure,  500 g   se pun într-o strecurătoare să se scurgă bine apăsând uşor cu o lingură.

 Mod de asamblare a paharelor:

Peste blatul de biscuiţi se pun câte 2 linguri de suc de fructe, apoi se împarte în mod egal crema de vanile în pahare. Peste crema de vanilie se pune un stat de fructe, apoi crema de brănză în fiecare pahar, un strat de fructe, frişca.

Se ornează cu fructe şi câte o jumătate de biscuit şi frunzuliţe de mentă (dacă aveţi).
 Se pun paharele (sau cupele) în frigider pentru 3 - 4 ore.

Poftă bună.


miercuri, 30 noiembrie 2016

Desert cu cremă de brânză, piersici şi blat de biscuiţi

Un desert delicios, răcoritor numai bun pentru o zi de sărbătoare.
Se prepară uşor şi nu necesită coacerea blatului.
Vreau să  menţionez că acest desert l-am făcut cu produse ce le aveam în frigider.

Tortul sau prăjitura a fost foarte apreciată de familia mea.
  

Ingrediente 

Pentru blat; biscuiţi  Petit - Beure  2 pachete  a 140 g pachetul, 150 g unt sau margarină.
Se vor face pudră biscuiţii şi apoi se amestecă cu untul topit în prealabil. Vom obţine un aluat sfărâmicios pe care îl vom întinde într-o tavă cu inel detaşabil. Se presează foarte bine pe fundul tăvii şi se nivelează. Se introduce tava în frigider timp de 30 minute.



Crema, ingrediente ; 500 g cremă de brânză dulce ( eu am avut 2 cutii de brânză cu smântână Delaco a câte 150g şi o cutie de brânză Cavabel de 200 g) , 1 iaurt grecesc de 150 g, 1 cutie smântână de 200 g, 150 g zahăr pudră, 3 plicuri  plicuri gelatină dr.Oetker, 100 ml apă rece pentru topirea gelatinei, 100 ml lapte, 1 borcan de compot de piersici (sau alte frunte, fructe proaspete: căpşuni, sau fructe de pădure).


Gelatină se topeşte în 100 ml apă rece, se amestecă bine. Când s-a umflat  se toarnă peste gelatină laptele fierbinte (nu foarte fierbinte să puteţi ţine degetul în el), se amestecă foarte bine să se dizolve toată gelatina.


Într-un bol se mixează brânza, smântâna, iaurtul cu zahărul pudră şi vanilia. Se obţine o cremă compactă peste care vom turna în fir subţire gelatina şi se bate încă câteva minute.
Scoatem forma din frigider şi aranjăm pe marginea tăvii fructele, apoi turnăm crema. Nivelăm cu spatula şi introducem tava în frigider. 



După 2 - 3 ore când crema s-a închegat turnăm deasupra jeleul obţinut din 2 plicuri de Tort - Gelee Dr.Oetker. Gelatină se pregăteste conform indicaţiilor de pe plic folosind siropul compotului.

Se introduce  tava în frigider timp de 2 ore.
Se ornează cu fructe s-au frişcă dacă aveţi.

Poftă bună !!!!











marți, 8 noiembrie 2016

Prăjitură cu ananas

Prăjitura cu ananas, coaptă în formă detaşabilă pentru tort, o prăjitură simplă, uşor de făcut dar foarte gustoasă.
Pentru prepararea ei avem nevoie de următoarele ingrediente.
2 cutii compot cu ananas: 1 cu ananas felii şi una cu ananas cuburi
250 g brânză mascarpone
3 ouă.
100 g zahăr pudră
1 plic de zahăr vanilat
1 lămâie
2  linguri rom
miez de nucă
1/2 pachet de unt








Se amestecă gălbenuşurile cu brânza mascarpone, zahărul, aromele şi zeama de lămîie. Se adaugă coaja de lămâie , albuşurile bătute spumă tare şi se amestecă uşor cu o spatulă sau lingură de lemn. Se adaugă ananasul cuburi scurs bine de sirop.
Se unge tava cu tot untul, se aşează feliile de ananas. În mijlocul feliei se pune miez de nucă. Se toarnă compziţia peste feliile de ananas.
Se introduce în cuptorul preîncălzit până se rumeneşte frumos. Se lasă se răcească puţin. Se  înteapă prăjitura cu un beţişor de frigărui în mai multe locuri şi se însiropează cu siropul de la compot. scoate prăjitura prin răsturnare,
Se poate decora după preferinţă.

luni, 7 noiembrie 2016

Pui cu ciuperci

Un preparat simplu, dar foarte gustos ce poate fi mâncat la prânz sau cină.
Pentru acest preparat avem nevoie de următoarele ingrediente:

1 pui sau 2 piepţi de pui
3 - 4 căţei de usturoi
 ulei, unt
3  roşii decojite
2 linguri cu pastă de roşii
4 ciuperci mari
1 lingură de cimbru verde tocat sau uscat
2 linguri  smântână 
2 ouă
sare, piper
pătrunjel verde tocat
Se tranşează puiul sau pieptul, se spală, se usucă cu seveţele se hârtie, se sărează şi piperează. Se prăjeşte pe toate părţile în 3 - 4 linguri de ulei încins.
Se toacă mărunt usturoiul şi se căleste cu o lingură de ulei încins câteva secunde, se pune cimbrul, roşiile tăiate cuburi şi pastă de roşii. După câteva minute se stringe cu 1/2 ceaşcă cu apă. Se fierb până sa îngroşat puţin sosul. Se toarnă sosul într-un vas termoizolant sau Yena, uns cu puţin unt sau ulei. Aşezăm bucăţile de pui. Ciupercile, curăţate, tăiate felii sau cuburi se  călesc cu 2 linguri de ulei până se înmoaie  şi zeama lăsată de ciuperci a scăzut.
Punem ciupercile peste bucăţile de pui.
Caşcavalul ras se amestecă cu smântâna, gălbenuşurile, sare şi piper, se toarnă peste bucăţile de pui şi ciuperci.
Se introduce tava în cuptor şi se lasă pănă se rumeneşte.
Se serveşte cu cartofi natur, stropiţi cu unt, piper  şi asezonaţi cu pătrunjel verde tocat mărunt,

Eu am pregătit din restul fripturii de pui rămase de la masa de duminică.