Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

luni, 20 februarie 2017

Mărţişoare lucrate macrame - Dantelele lucrate de mână

Mărţişoare  macrame
Pentru început aş dori să fac anumite precizări despre dantele. Dantelele sunt obiecte de ornament folosite pentru împodobirea îmbrăcămintei cât şi pentru decorarea interioarelor locuinţei. Originea dantelelor este foarte veche şi din cercetările documentelor străvechi se crede că ele au luat fiinţă prin înnodarea firelor sub formă de plasă.

Dantelele se împart în trei grupe mari:

1. datelele lucrate cu acul care îşi au originea în Italia, cunoscute sub denumirea de dantelă
veneţiană. Dantela veneţiană este lucrată cu acul, pe o bază foarte subţire, tul, cu multă migală şi în timp îndelungat. Această dantelă este formată din două elemente: laseta şi diferite puncte de dantelă veneţiană, cunoscută sub denumirea de dantelă "Renaissance" sau "point-lacet". Este o dantelă foarte preţioasă.
Brăţară  din fire sintetice cu mărgele. mod de lucru macrame
 La noi,  dantela este cunoscută sub denumirea de lasetă, s-a practicat şi se mai practică în scopul decorării interiorului locuinţelor (mileuri, feţe de masă, perdele, cuverturi etc.), dar din ce în ce mai mult laseta se foloseşte pentru confecţionarea diverselor obiecte de îmbrăcăminte (bluze, rochii scurte sau lungi, bolerouri, şaluri, mănuşi, încălţăminte etc.). Laseta se lucrează cu croşeta (croşetarea şnurului de diferite grosimi şi modele) şi cu acul (pentru bride, barete şi a punctelor de dantelă care întregesc modelul).

2. Dantela lucrată cu ciocănele este de origine flamandă şi mai este cunoscută sub denumirea de "torşon". Dantelele cele mai renumite sunt: de Bruges, Chenatilly, Pay, Valenciennes etc.

 Ambele dantele, cea veneţiană cât şi cea flamandă sunt veritabile şi de mare preţ.

3. Dantelele lucrate de mână la rândul lor sunt de mai multe feluri:

- dantelele lucrate cu naveta, cunoscute sub denumirea de "frivolite "- se lucrează cu naveta (suveică) acul şi aţă. Se mai numeşte "Needle-tatting", înnodarea aţei pe ac s-au suveică. Este originară din Spania, sub denumirea de Occhi iar în Franţa Frivolite.
- dantele file sau fileuri, este o împletitură de fire (aţă subţire sau groasă, sfoară etc) sub formă de pătrate sau romburi, care foloseşte la confecţionarea de fileuri pentru păr, perdele, sacoşe, plase de pescuit, fileuri pentru terenurile de sport, tenis, volei,fotbal).
- dantelele lucrate cu croşeta - acest mod de lucru l-am explicat în postările de la Pagina Dantele croşetate.
- dantele lucrate cu andrele 
- dantele macrame - nod. Această dantelă este de origine arabă, Dantela se execută prin înnodarea firelor în direcţii diferite. De obicei dantela se execută din fire groase bine răsucite, fire speciale numite macrame, din fire mercerizate coton - perle, fire de mătase sau fire sintetice, de diferite grosimi. 

Deci Macrameul - este o lucrătură  de mână,făcută din fire  groase, care din împletitură formează diferite desene. ( explicaţie DEX.)

Inspirată de acest mod de lucru şi fiind în ajun de mărţisor m-am gândit că nu ar fi rău să încerc să fac căteva mărţisoare pentru persoanele dragi. Aşa că am purces la procurarea de fire, mărgele şi alte accesorii şi am  început să împletesc şi să înnod mărţişoare. Cu timpul, ca am evoluat şi am impletit cateva brăţări. Nu sunt o expertă, sunt începătoare dar vreau să vă împărtăşesc şi vouă ultimul meu hooby. Sper să vă placă, dar mai ales sper ca persoanele dragi mie să fie încântate de micul vestitor al primăverii,  impletit cu mult drag de  către mine.
Mulţumesc Doamnei Ecaterina Tomida pentru preţioasele informaţii.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu