Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

joi, 16 iunie 2016

Tiparul de spate al fustei clasice măsura 46 - 48

Pentru confecționarea unui tipar de fustă sunt necesare patru măsuri:

- lungimea fustei, care se măsoară din talie până unde se dorește lungimea fustei, care variază întotdeauna după modă;
-grosimea taliei, se află înconjurând talia cu centimetrul
-grosimea șoldurilor: se înconjoară șoldurile cu centimetrul în partea cea mai dezvoltată, iar cu celălalt capăt al centimetrului se măsoară distanta din talie până la șolduri
- lungimea din talie până la șolduri, este a patra măsură.

 Fusta cuprinde două tipare:
1. Tiparul de spate al fustei;
2. Tiparul de față al fustei.

Măsurile fustei:
Lg. fustei :55 cm ( fără tiv)
Gr. taliei  : 88 cm
Gr. şolduri: 108 cm
Lg. T- Ş : 16 cm

1. TIPARUL DE SPATE AL FUSTEI

Desenăm în partea stânga a hârtiei o linie orizontală de aproximativ 30 cm şi o linie verticală de 70 cm, care vor forma un unghi drept, pe care îl vom însemna cu litera A.
Prima linie ajutătoare este linia de șold, pe care se va aplica grosimea șoldurilor. Aceasta linie o construim măsurând din punctul A în jos, lungimea  T - S  la care se adaugă 2 cm ( 16 cm + 2 cm = 18 cm).
Din punctul A în jos, pe verticală, măsurăm 18 cm şi însemnăm punctul stabilit cu litera B. Din acest punct B se duce o linie orizontală punctată, paralelă cu orizontala din punctul A.
 A doua linie ajutătoare este linia de lungime a fustei, pe care o construim din punctul A pe verticală, măsurând lungimea fustei plus 2 cm  ( 55 cm + 2 cm) şi însemnăm locul cu litera C. Din acest punct C se duce o linie orizontală paralelă cu cu liniile orizontale din punctele A şi B. Acestă linie reprezintă lungimea fustei şi pe ea se va însemna lărgimea fustei în partea de jos.
Linia A-B-C reprezintă mijlocul spatelui de fustă.
După ce ne-am fixat punctele necesare realizării tiparului, trecem la construcția tiparului începând cu desenarea pensei din talie.
Pensa din talie.
Pe orizontala din punctul A, măsurăm 6 - 8 cm, depinde de grosimea taliei noastre,
Pe linia șoldului, din punctul B, măsurăm spre dreapta 7 cm, şi însemnăm cu un punct, care reprezintă vârful pensei. Unim punctul de pe orizontala A cu punctul de pe orizontala B printr-o linie groasă. Adâncimea pensei este de 3 cm. Măsurăm din punctul de pensă de pe orizontala A, spre dreapta 3 cm, însemnăm cu un punct. Unim cu o linie groasă acest punct cu vârful pensei de pe orizontala B. Astfel am format pensa fustei.
LINIA CUSĂTURII DE PE SOLD.o construim aplicând pe tipar măsurile de grosime:
   -grosimea taliei o obţinem măsurând din punctul A spre dreapta 1/4 din grosimea taliei, plus 1 cm pentru lărgime, plus 3 cm adâncimea pensei ( 88: 4 = 22 + 1 + 3 = 26 cm), însemnăm locul cu un punct  A 1.
-grosimea șoldului o obţinem, desenând din punctul B, pe linia orizontala  punctată spre dreapta 1/4 din grosimea soldurilor plus 1 cm ( 108: 4 = 27 + 1 cm= 28 cm.) şi însemnăm cu un punct B1.
-Lărgimea din partea de jos a fustei o stabilim măsurând din punctul C pe linia orizontală, atâți  centimetri  cât cuprinde orizontala B (28 cm ) la care adaugăm 5 cm - 10 cm, după cât dorim să fie de largă fusta în partea de jos. Se va nota punctul cu C1.
Pentru o fustă cu o linie dreaptă se va da un plus de 5 cm,  pentru o fustă cu o linie mai evazată se va da un plus de 7 - 10 cm. Aceasta măsură trebuie corelată şi cu lungimea fustei. O fustă mai lungă cere o lărgime mai mare decât una scurtă.
Linia de cusătură de pe șold o formăm, unind printr-o linie groasă, punctele A1, B1 cu C1.                   Răscroitura taliei . In talie fusta se cere adâncită în mijlocul spatelui, precum şi în mijlocul feței. Partea din spate a fustei o adâncim cu 2 cm, Pe verticala din punctul A se măsoară în jos 2 cm , însemnăm cu un punct, din care se desenează o linie adâncită (curbată) spre punctul A1.
Rotunjimea fustei sau linia de tiv, se desenează din punctul C1 în sus pe linia soldurilor, 2 cm. Însemnăm locul cu un punct pe care îl unim cu punctul  C cu o linie uşor rotunjită.                              

duminică, 12 iunie 2016

Luna mai 2016 în grădină

O lună ploioasă. Mulți boboci de trandafiri nu au mai apucat să se deschidă şi să înflorească în toată splendoarea lor. Pur și simplu au putrezit. Totuși am avut şi plăcerea de a admira şi de a mă bucura de frumusețea lor.














vineri, 10 iunie 2016

Tort cu căpşuni


Un tort de sezon foarte uşor de făcut şi mai ales gustos.


Ingrediente:
 BLAT
150 g zahăr.150 g făină.2 ouă, 100 ml lapte, 100 ml ulei, sare, un prf de copt, zeama de lămâie,sare.



















Se freacă zahărul cu ouăle până se topeşte zahărul şi se albește crema. Se adaugă laptele apoi uleiul şi  praful de copt stins cu zeama de lămâie. Făina se toarnă treptat şi se amestecă încet de jos în sus până se incorporează. Se unge forma de tort detașabila şi se toarnă compoziția. Se introduce forma în cuptorul încălzit. Se coace aproximativ 35  de minute. Se încearcă blatul cu o scobitoare, dacă scobitoarea iese umedă, se mai ţine în cuptor până este bine copt. Se scoate blatul din formă, se lasă să se răcească, apoi se taie în două pe orizontală
CREMA

1 cutie brânză mascarpone
2 linguri cu făină
1 cutie mică de smântână
500 ml lapte
150 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat
500 g căpşuni
3 plicuri de gelatină
un praf de sare

 Se amestecă laptele cu făina, se adaugă zahărul şi se fierbe până se îngroașe, amestecând încontinuu să nu se prindă de fundul vasului. Se adaugă zahărul vanilat.Se pune crema la răcit. Gelatina se pune la înmuiat. Brânza mascarpone se freacă bine  împreună cu smântâna. În crema ce s-a răcorit se adaugă gelatina şi apoi crema de brânză cu smântâna. Se incorporează bine toate ingredientele.
 Asamblare: Se pune prima foaie de blat în forma detașabilă, se toarnă jumătate din cremă. Se pun căpșunele ce au fost spălate, scurse şi tăiate în jumătăţi. Avem grijă să oprim câteva căpșuni pentru decor. Se pune restul de cremă apoi a doua jumătate de blat.


GLAZURA.
un baton ce ciocolată  de 200 g
50 g zahăr
150 ml lapte
50 g unt

Se amestecă toate ingredientele şi se topesc la foc mic. Amestecăm şi avem grijă să nu se prindă de fundul vasului. Se răcește puţin, apoi caldă se toarnă peste tort netezind cu o spatulă.Se scoate inelul detaşabil şi se ornează cu frişcă şi căpşuni.

Se ţine la temperatura camerei 30 de minute, apoi se introduce în frigider. Se poate servi după aproximativ 4 ore.


marți, 7 iunie 2016

Ciuperci umlute

Ingrediente


6 - 8 ciuperci cu pălăriile mai mari
6 - 8 ouă
2 legături de ceapă verde
2 căţei de usturoi
ulei de măsline
3 - 4 felii de pâine  uscată şi tocată în robot (Blender)
1 legătură de pătrunjel verde tocat mărunt
sare
piper

Se curăță ciupercile şi se prăjesc în unt pe ambele părți.

Într-o altă tigaie se călesc ceapa şi usturoiul, în ulei de măsline. Se adaugă pâinea ce a fost dată la Blender. Picioruşele ciupercilor se curătă, se toacă mărunt şi se călesc împreună cu ceapa şi usturoiul. 
Se mai pun 1 - 2 linguri din sosul lăsat de la prăjirea ciupercilor. Când pâinea devine crocantă se pune pătrunjelul, sarea şi piperul.





Se scot ciupercile pe un platou în care vom pune cîte un ou ochi prăjit, apoi umplutura .Se decorează ciupercile cu frunze de busuioc sau pătrunjel verde.














luni, 6 iunie 2016

Ciorbă din coadă de vită

Ingrediente


1 kg cozi de vită
o linguriţă sare
1 - 2 morcovi
1 păstârnac
1 pătrunjel
1 ţelină mică
2 cepe
un ardei gras
1 - 2 cartofi
2 roşii, 1 lingură bulion
fidea sau tăiţei
1 litru borş
verdeaţă


Se spală bine carnea şi se pune la fiet în apă rece în care se adaugă o linguriţă cu sare. Se spumuieşte şi se lasă să fiarbă 1 - 1/2 ore. Când este aproape fiartă  se adaugă rădăcinoasele tocate mărunt. După 10 minute punem cartoful tăiat cubuleţe. Lăsăm să fiarbă 10 minute şi adaugăm ardeiul tăiat fideluţă , cozile de leuştean şi ţelină tocate mărunt. Când sunt toate fierte, adaugăm tăiţei sau fidea. După 10 - 15 minute se adaugă borşul fiert în prealabil. Lasăm să dea într-un clocot. Se potriveşte de sare şi acreală. Se adaugă verdeaţa tocată mărunt, se stinge focul şi se pune capacul.

Se serveşte fierbinte cu ardei iute verde sau murat.







joi, 2 iunie 2016

Cremă la pahar cu mascarpone şi fructe






Un desert  răcoritor şi binevenit într-o zi foarte călduroasă.

Pentru prepararea lui am avut nevoie de următoarele ingrediente:

5 piersici curăţate şi feliate, 4 linguri de zahăr, 2 cutii cu cremă de brânză, 1 cutie smântână pentru frişcă, un pachet pişcoturi ,

Feliile de piersică le fierbem cu zahărul şi un pahar de apă, până se înmoaie bine şi siropul este puţin legat. Se scurg piersicile iar siropul îl folosim la îmbibarea pişcoturilor.
Crema de brânză se freacă şi apoi se amestecă cu frişca.
Pişcoturile tăiate în trei bucăţi se însiropează şi se aşează la baza paharului, Alternativ punem crema, feliile de piersică, piscoturi, cremă. Ultimul strat va fi de cremă. Se ornează cu fructe. Eu am ornat cu mure, coacăze şi frunze de mentă.




Cremă de vanilie cu căpşuni şi coacăze - Un dulce făcut rapid

 CREMĂ DE VANILIE CU CĂPŞUNI ŞI COACĂZE


   Ingrediente:

-   3 ouă;
- 80 g făină( sau amidon alimentar);
-   4 linguri cu zahăr;
- 5oo ml lapte;
- un plic zahăr vanilat;
- sare.








   Mod de preparare:


  Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare,  se adaugă jumătate din cantitatea de zahar (2 linguri) şi bate în continuare până se întăreşte şi se lasă deoparte.
  Gălbenuşurile se freacă cu restul de zahăr, se pun 4-5 linguri de zahăr, se adaugă făină, şi se amestecă până se încorporează bine. Se adaugă laptele şi se fierbe până de îngroaşă,  având grijă să nu se prindă de fundul caratiţei.

 
Se ia de pe foc si se adaugă albuşul bătut spumă amestecând până se încorporează.

Se toarnă în pahare (castronele, cupe) care se umplu până la jumătate, se pun căpşuni tăiate în 2 sau 4 (depinde de mărime) şi se umple paharul cu restul de cremă. Deasupra se căpşune şi coacăze şi se ornează  cu frunze de mentă.