Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

vineri, 16 mai 2014

Rulada Mamei


Motto:
O mamă bună valorează cât 1000 de profesori"
Milton Berle

 Rulada mamei este o ruladă simplă şi economică. O făcea bunica şi apoi mama. Cum şi eu sunt bunică o fac şi eu. Copii şi nepoţii mei o savurează cu aceeaşi plăcere cu care şi eu, la rândul meu, în copilărie, m-am bucurat. Reţeta bunicii şi a mamei era bazată pe marmeladă, dar marmelada care se găsea pe piaţă în anii 50 - 60 nu se mai fabrică acum. Era o marmeladă adevărată!!! Era foarte consistentă şi solidă ..împachetată în cutii de lemn. Bunica şi mama subţiau marmelada cu puţin lapte pentru a o putea întinde pe foile ruladei. Acum ...eu fac rulada cu gem sau magiun de prune.


Pentru aluat folosesc următoarele: 1 ou întreg pe care îl bat bine cu o cană de zahăr (folosesc o cană de aproximativ 300ml), apoi adaug treptat o cană plină cu ulei şi amestec până se încorporează tot uleiul. Acum e rândul unei căni cu lapte...de multe ori pun lapte bătut, iaurt sau chiar borş. Amestec compoziţia până se dizolvă tot zahărul. Pentru aromă adaug 2 pliculeţe de zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie sau de portocală.
Acum adaug 2 pliculeţe de praf de copt (deoarece voi folosi aproape 1 kg de făină) pe care le sting în puţin oţet. Amestec în continuare şi adaug făină ..aproape 1 kg, pe care o pun treptat. Când aluatul este vârtos şi nu mai pot folosi lingura îl frământ cu mâna pe planşetă. Împart aluatul în 4 sau 5 părţi egale...şi întind cu sucitorul foi ovale de aproximativ 4-5 mm grosime. Fiecare foaie o ung cu gem în strat subţire pe toată suprafaţa şi apoi o rulez. În tava aragazului unsă cu ulei şi tapetată uşor cu făină aşez rulourile.
În cuptorul încălzit, la foc mediu pun rulada la copt aproape o oră.
Când este gata o pudrez cu zahăr şi după ce se răceşte e numai bună de servit. Copii, şi cei mici şi cei mari, preferă la micul dejun rulada cu gem lângă o cană cu lapte!
Dacă vreţi să vă amintiţi de copilărie...încercaţi Rulada mamei! Poftă bună!




După ploaie grădina prinde viaţă - Stânjeneii

Motto:
"Un optimist vede trandafirul fără spini, pesimistul vede doar spinii, uitând de trandafir."
 Kahli Grigan




Cu toate că a plouat zilnic, florile mele dragi au reuşit să înflorească şi să-mi zâmbească printre firavele raze ale soarelui.

  Gingaşul stânjenel cu minunatele lui nuanţe de mov şi galben. 

 Stânjenelul denumire comună a unor plante din familia Iridaceae, are rădăcină rizom, frunze lungi în formă de sabie, tije lungi cu flori mari viu colorate. În România se cunosc 42 specii de stânjenei. Se cultivă fiind  plante decorative cu flori mari şi divers colorate. 
Rădăcina de stânjenel este folosită în industria farmaceutică şi parfumerie.

Un iris misterios şi cu un parfum dulce este Midnight Oil ales de grădinarii din întreaga lume pentru culoarea lui întunecată.

Irisul cu barbă este cel mai cultivat (Bearded iris). Se cultivă pe un teren drenat, nisipos şi un loc însorit. Poate ajunge la o înălţime de 90 cm. Este foarte agreat în aranjamentele florale.
Vizitaţi Grădina Botanică  "Dimitrie Brândză" din Bucureşti primăvara şi veţi putea admira minunaţii stânjenei.

De asemenea elegantul trandafir cu flori catifelate, bordo şi parfum delicat oferă o privelişte inedită.




joi, 15 mai 2014

Goblenul - "Curăţătoarea de argintărie"

    Motto:
                "Unele lucruri frumoase păstrează mai multă strălucire când nu sunt perfecte"
                                                         
                                                                                     La Rochefoucauld



Astăzi este foarte urât afară. Plouă şi este frig. Nu se poate lucra în grădină, dar m-am ocupat de florile din casă (despre care am să povestesc cu altă ocazie) şi mi-am reluat lucrul la un goblen pe care l-am început mai demult. Profit de această vreme urâtă şi voi încerca să termin goblenul întrucât nu mai am aşa de mult.

   Noi suntem amândoi pensionari, eu şi soţul meu, şi căutăm să ne umplem timpul cu diverse activităţi utile pentru casă sau pentru divertismentul nostru. Eu am multe pasiuni, printre care şi goblenul. Câteva pânze lucrate de mine le-am înrămat. Acum lucrez la tabloul intitulat "Curăţătoarea de argintărie", din imaginea de mai jos:




Pictura cu acul, este foarte veche, şi dupa câte ştiu eu, s-a  dezvoltat în Franta în timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea.
Nu voi intra in deltaliile lucrului, pe internet se găsesc multe informaţii despre cum se lucrează goblenul. 
Eu lucrez în "petit point" (punctul mic) pe pânză caroiată Tip A 10/10 cm, iar drept gherghef am ramă din lemn facută de soţul meu. Aţa folosită este tip mouline. Cu câţiva ani în urmă am achizitionat mai multe Kit-uri de la diverse firme din ţară (pânza, diagrama şi aţă) la preţuri foarte convenabile în raport cu cele din ziua de azi. Aşa că, nu îmi rămâne decât să le lurez.












     




miercuri, 14 mai 2014

Din experienţa mea privind îngrijirea trandafirilor

Motto: "Florile sunt simboluri frumoase ale naturii prin care ne arată cât de mult ne iubeşte"       J.W. von Goethe

"Cerul sarută pământul prin ploaie; pământul sărută cerul prin flori" 

 Rabindranath Tagore
         La fel ca şi omul, şi trandafirii sunt afectaţi de anumite boli, descrise în toate revistele de specialitate.
       Condiţiile atmosferice, ploile abundente, vremea rece, căldurile excesive, duc la apariţia dăunătorilor care îmbolnăvesc trandafirii. Pentru a preveni aparţia dăunătorilor trebuie să avem grijă, în primul rând, de solul unde aceste plante trăiesc. Acesta trebuie săpat (aerisit) şi fertilizat cu compost de grădină înainte de plantarea trandafirilor. În al doilea rând, la început de sezon este recomandată stropirea plantelor cu substanţe fungicide. De asemenea, când tundem trandafirii, trebuie să avem în vedere înlăturarea ramurilor îmbătranite şi bolnave.
        Pentru a avea trandafiri sănătoşi, viguroşi şi cu flori frumoase, solul trebuie fertilizat. Aici, este necesară atenţie la excesul de azot, care poate determina apariţia manei sau alţi dăunători.
       Dintre bolile mai răspândite ale trandafirului şi pe care le-am constatat, în timp, la trandafirii mei, aş aminti următoarele:
-  Făinarea - pentru care am folosit Zeama bordeleză, 
-  Afidele sau păduchii verzi - pentru care am folosit Decis  şi Fastac,
-  Păianjenii roşii - am stropit alternativ cu Mitac şi Pentac,
-  Sfrederitorul bobocilor - am folosit stropirea cu Mospilan.
Mai sunt şi alte boli, dar acestea de mai sus, sunt cele care mi-au dat de lucru mie.










marți, 13 mai 2014

Trandafirii mei - 2013


         Aş vrea să vă împărtaşesc câte ceva din experienţa mea privind cultivarea trandafirilor.
Până acum 6 ani nu aveam nici un trandafir în gradină, deoarece mă mutasem de curând la curte.
Cultivarea trandafirilor a fost pentru mine o mare încercare. Uni butaşi i-am cumpărat din diferite magazine, iar restul i-am "prins" singură din lăstari primiţi de la prieteni. Acum mă pot lauda cu ei, sunt mari şi frumoşi.
Dar cel mai frumos şi deosebit este cel numit "The Fairy". Am primit de la domnul Pavel Coruţ- cunoscutul scriitor- un altoi de trandafir cu rădăcină şi trei-patru lăstari. Acest trandafir se îngrijeşte simplu şi este rezistent. Culoarea sa pastelată în nuanţe de roz  se armonizează perfect lângă un trandafir roşu, aşa cum se vede în fotografiile făcute anul trecut. Acum este plin de boboci şi aştept cu nerăbdare să înflorească.




Adaug şi câteva fotografii, tot din 2013, cu trandafirii mei.










             

luni, 12 mai 2014

Plantarea răsadurilor de roşii

      
Întrucât vremea la noi a fost nefavorabilă, abia duminică dimineață a fost frumos şi am putut, împreună cu soţul meu, să plantăm în mica noastră grădină răsadurile de roşii, 27 de fire.
Vă pot spune că aceste răsaduri au fost făcute de soţul meu. În luna februarie el a semănat în răsadniţă seminţele de roşii. Aceste semințe le aveam de la o prietenă  din loc. Purcăreni, jud.Braşov. Ea le-a păstrat de la o roşie de aprox.500 g cărnoasă, foarte gustoasă, din recolta ei de roşii.   Răsadurile frumoase şi viguroase ne dau speranţe pentru o recoltă bună de roşii.



Un secret aflat de la prietena mea: înainte de pune seminţele în răsadniţă le-am ţinut câteva minute într-o soluţie de zeamă bordeleză (un vârf de linguriţă de sulfat de cupru -  piatră vânătă - la un pahar de apă) pentru a distruge eventualii dăunători.








duminică, 11 mai 2014

Omleta specială pentru duminică





Ingrediente (4 porții):


- 8 ouă,
- 100 g  șuncă afumată,
- 100 g șuncă de Praga,
- 6 fire de ceapa verde,
- 2 fire usturoi verde,
- 50 g brânză de capră (sau altă branză) sfărâmată,
- 50 g cașcaval (ras sau tăiat feliuțe),
- 1 roșie feliată,
- piper,
- sare,


- pătrunjel verde.



Mod de preparare

        Se călește ceapa și usturoiul  tocate mărunt cu șunca tăiată cubulețe sau felioare, se adaugă ouăle bătute  cu un praf de sare și piper,  se pune brânza  apoi se amestecă toate, se lasă să se coacă puțin și se adaugă cașcavalul si feliile de roșii. Când este gata se presară pătrunjelul tocat mărunt.

    Poftă buna!!!