Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

marți, 19 mai 2015

Guler croşetat în punctul Solomon sau Păianjen

Un superb guler, lucrat într-un punct de croşetat numit Solomon sau punct păianjen.
Punctul Solomon, este un  fel de ochi de lănţişor larg, care se lucrează în modul următor:

se începe cu un ochi de lănţişor, următorul  ochi se trage firul de aţă lung, se trage firul ca la un ochi de lanţ obişnuit apoi se introduce vârful croşetei pe sub firul din stânga şi se mai trage un fir de aţă, avem pe crosetă 2 ochiuri pe care le lucrăm. Firul  pe care îl tragem este lung şi lucrăm în continuare ca la primul ochi.
Următoarele rânduri: ochiurile se vor lucra ca mai sus, se vor lăsă două ochiuri lungi şi se prinde în al treilea ochi. s.a.m.d..

Pe marginea gulerului se va croşeta în punct de feston, din picioruşe simple.























Fructele grădinii mele luna mai 2015

Sper să ne bucurăm de ele..........













luni, 18 mai 2015

Borş de legume şi zarzavat


1 morcov, 1 ţelină, 1 pătrunjel, 1 păstârnac,1 ceapă,1 legatură ceapă verde,1-2 cartofi,1 ardei gras, 1 dovlecel, 15o g fasole verde, o mână de mazăre, o farfurie plină cu verdeţuri ( lobodă, ştevie, salată verde,frunze de sfeclă),  500 g roşii (pastă de roşii),verdeaţă, 2 linguri  de orez, sare, 100 g smântână, 1 ou.



Se fierb într-o oală cu apă, morcovul, ceapa, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, tocate mărunt. Se adaugă fasolea tăiată bucăţi, mazărea, verdeaţa, cozi de ceapă verde, ardeiul, dovleceelul, cartoful, toate tocate mărunt şi orezul. Se adaugă roşiile curăţate de seminţe sau pasta de roşii diluată cu puţină apă. Când este aproape gata se adaugă borşul fiert separat şi strecurat. Se potriveşte de sare. Se freacă gălbenuşul de ou cu smântâna într-un castron şi se amestecă încet cu ciorba. Se presară leuştean, pătrunjel şi mărar  tăiat fin.







duminică, 17 mai 2015

Macrou cu legume la cuptor




4 buc peşte oceanic macrou

1 ardei gras
2 morcovi
4 - 6 cartofi
3 - 4 cătei de usturoi
50 ml ulei
50 g pastă de tomate
100 ml vin alb
sare, piper măcinat, cimbru, după gust
1 legătură pătrunjel verde 








Peştele se decongelează, se curăţă, se spală. În tavă  se pune o parte din ulei, un strat de cartofi curăţati şi tăiat rondele, morcovii curăţati şi feliaţi şi ardeiul gras tăiat felii subţiri, apoi se aşează peştele condimentat cu sare, piper măcinat, usturoi pisat sau tăiat mărunt, cimbru. Se adaugă pasta de roşii diluată cu puţină apă. Pe fiecare peste se pot pune felii de roşii. Se stropeşte cu vinul şi restul de ulei pe toată suprafaţa. Se acoperă cu folie de aluminiu şi se introduce tava în cuptor. Când este aproape gata, se îndepărtează folia şi se mai tine aproximativ 10 minute la cuptor. La servire se poate aşeza o felie de lămâie pe fiecare porţie şi se presară pătrunjel tăiat mărunt.





sâmbătă, 16 mai 2015

Budincă de "Linguine" cu branză de capră

Un preparat uşor de pregătit:

400 g paste "Linguine" (un pachet)

400 g brânză
4 ouă
25 g unt
25 g pesmet


Preparare:
Ouăle se spală şi se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Pastele se introduc în apă clocotită cu sare; se fierb 8 minute, se lasă să se răcească în apă cca.15 minute, apoi se trec sub jet de apă rece, prin strecurătoare. Brânza se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari, se amestecă cu pastele şi gălbenuşurile. Compoziţia obţinută se amestecă uşor cu albuşurile bătute spumă. Se aşează într-un vas termoizolant  uns cu unt şi tapetat cu pesmetul cernut. În vasul în care am avut compoziţia se bate un ou cu 1 - 2 linguri smântână pe care îl întindem desupra budincii, apoi se gratinează în cuptor 20 minute.
După gratinare budinca se răceste puţin, se porţionează, servindu-se caldă.













marți, 12 mai 2015

Floarea soarelui - croşetată


Dacă pictorii au imortalizat frumuseţea şi robusteţea acestei spectaculoase plante, ea rămîne asociată pentru totdeauna de numele lui Vincent van Gogh. De asemenea Floarea - soarelui a inspirat cineaşti ("Floarea-soarelui" film cu Sophia Loren şi Marcello Mastroianni), muzicieni, dar şi pe artistele lucrului manual prin goblenuri, broderii artistice şi croşetate.
Iată că am încercat şi eu  să redau  frumuseţea acestei minunate plante, prin micul mileu croşetat cu multă dragoste.

Este un  mileu uşor de croşetat. 
Pentru a reda întocmai culorile acestei plante, am folosit aţă de croşetat Flavia grosimea firului 10, de culoare maro, verde şi un galben aprins. Croşeta este nr.7 (1,3 mm).

Acest model poate fi folosit la croşetarea unei feţe de masă şi
mileuri mai mari, formate din 3, 4 sau mai multe flori, aplicatii pe bluze, perne decorative etc.






Se va croşeta un lănţişor din 7 ochiuri care se încheie cu un ochi alunecat.
R.1 Pe inel se croşetează 12 picioruşe lungi (înalte).
R2. Se croştează 3 oc. de lanţ şi un pic.înalt în primul spaţiu, în al doilea spaţiu  2 pic.înalte şi aşa mai departe până la capăt, în final vom avea 24 picioruse înalte, se încheie  cu ochi alunecat în al doilea ochi de lanţ de la începutul rândului.
R. 3  Se croşetează 3 ochi de lanţ, 1 pic. înalt în primul spaţiu, şi în continuare în fiecare spaţiu dintre pic.înalte din rândul anterior câte 2 pic înalte, în final vom 48 de picioruşe înalte. Se încheie cu ochi alunecat (vezi fig.1). Se schimba culoare, se crosetează un ochi de lanţ verde :
R.4 Culoarea verde; se croşetează *(11 ochiuri de lanţ, ultimele 6 ochiuri le prindem cu picioruş simplu în al 5-lea ochi de pe lanţ formând o buclă, croşetăm 4 ochi de lanţ care se prind cu picioruş simplu  între picioruşele 3 şi 4 din rândul anterior, se repeta de la* până la capăt. Rezultă 12 arcade mari cu câte o buclă (vezi fig.2).
fig.2

R.5 Se schimba culoarea. Firul galben se introduce în bucla primei arcade şi se prinde cu un nod ( vezi fig. 3). Se croşetează în buclă 9 picioruşe înlate, lanţ de 5 ochiuri, 9 picioruse înalte. Aceste 18 picioruşe despărţite de lănţişor de 5 ochiuri se vor lucra în cele 12 bulcle ale  celor 12 arcade.(vezi fig.4,5,6,7.).
fig.3

fig.4
fig.5
fig.6
fig.7