Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 21 ianuarie 2015

Confectionarea iei partea a II-a


Aşa cum am promis vă ţin la curent cu etapele confecţionării iei.
Pot spune ca am terminat de tivit manual toate părţile componente ale iei. Bluza tip ie nu se va asambla decât după ce vom termina şi broderiile de pe piept (faţă) şi mâneci.









Fig.1
Punctul de găurele este cel mai obişnuit pentru a fixa diferite tivuri sau ca ornament pe lângă o broderie. Toate iile şi cămăşile bărbateşti populare au tivurile fixate cu ajururi care sunt foarte variate, unele mai simple altele mai complicate. Înainte de a scoate firele pânzei pentru găurele, se fixează exact distanţele egale de la marginea pânzei. Se scoate mai întîi un fir urmărindu-l exact, având grijă să nu se rupă. Se scot atâtea fire pe langă primul, cât trebuie sa fie de înalte găurelele. Găurelele se lucrează de la dreapta la stânga pe dosul lucrului (vezi fig.1)
. Se întăreşte firul în margine, se ia un număr de fire scoase ( 2, 3 sau 4, depinde de grosimea firului pânzei), mai mic decât numărul firelor scoase, de la dreapta spre stânga, scoţând acul deasupra firelor ca la feston, şi strângând firul, apoi se ia puţin din marginea materialului spre stânga. Se repetă mereu, urmărind ca numărul firelor luate pe ac să fie egale.

Fig..2
Dacă de vor face găurele duble (la o pânză mai groasă), se repetă acelaşi punct şi la partea de sus a firelor scoase, luându-se acelaşi număr de fire ca la rândul precedent ( vezi fig.2).

Găurelele se pot lucra şi în zig-zag.
Fig.3
Pentru aceste găurele trebuie sa se ia un  număr cu soţ de fire lucrându-se primul rând ca cel descris mai sus, iar la al doilea rând de găurele, se vor lua pe ac jumătate din firele unei grupe şi jumătate din firele următoarei grupe de fire, formandu-se astfel zig-zagul.Vezi fig.3 Aţa folosită la coaserea găurelelor trebuie sa fie de culoarea pânzei tot atât de subţire ca şi firele ţesăturii şi foarte rezistentă.
Va urma ....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu