Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

duminică, 11 ianuarie 2015

Bordură dantelată cu colţişori foarte elegantă-partea I.

Modelul pe care vi-l prezint  poate fi lucrat fie pe marginea unui şerveţel, faţă de masă, şal, poncho sau chiar margine la o perdea. De asemenea poate fi folosit drept garnitură la o rochie sau guler.
Motivul tip bordură este foarte frumos şi elegant.

Dacă dorim să croşetăm o bordură  dreaptă la un şal adică numai capetele pe lăţimea şalului sau un guleraş, trebuie să ştim că modelul este un multiplu de 3




 R1.
fig.1 R.1
Pe tivul făcut obiectului care nu trebuie să fie mai mare de 0.5 cm, se vor croşeta grupuri de lănţisoare de câte 9 ochiuri de lanţ despărţite de câte 2 picioruşe prinse de tiv. Distanţa dintre picioruşe va fi de aproximativ 2 cm. Se vor da semne pe marginea tivului, ţinând cont că acest model este un multiplu de 3(adică 15, 24, 30 s.a.m.d de lănţişore pe fiecare latură, iar în colţuri distanţa dintre picioruşe va fi de 1 cm de o parte şi alta a colţului mileului.) vezi fig.1. Primele 2 picioruşe se vor croşeta în al al 6-lea semn de pe latura din dreapta al colţului mileului. Lănţisorele se vor croşeta de jur împrejurul mileului şi ultimul lanţ de 9 ochiuri se va prinde cu 1 picioruş scurt între primele 2 picioruşe din tiv  de la începutul R1.
 R.2   În fiecare lănţisor din R1 se vor croşeta următoarele: 1 pic.orb,1 picioruş mare, 1 pic înalt, 4 picioruşe înalte lungi( acest picioruş se croşetează în modul următor: se pune un jeteu pe croşetă, se trage firul din spate, ochi  care se lucrează singur, ochiul rezultat se croşetează cu jeteul şi ochiul care rezultă cu cel de pe croşetă. Aşa se vor lucra toate picioruşele înalte lungi.), 2 ochiuri lănţişor, 4 picioruse înalte lungi, 1 picioruş înalt, 1 picioruş mare, acest grup se prinde cu 1 picioruş scurt între cele 2 picioruşe din tiv.
Acest model se va croşeta în fiecare lanţişor de jur împrejurul mileului, în afară de colţuri unde se vor lucra: 1 pic.simplu, 1 pic.mare, 1 pic.înalt, 4 pic.înalte lungi, 2 ochi de lanţ, 4 pic.înalte lungi, 3 ochi de lanţ, 4 pic.înalte lungi, 2ochi de lanţ, 4 pic.înalte lungi,1 pic.înalt,1 pic.mare şi se prind cu 1 pic.scurt între cele 2 pic. din tiv. Acest model se lucrează în colţuri. Vezi fig.2


Fig.2 Rând 2
Ultimul picioruş pe va prinde în direcţia celor 2 picioruşe din rândul anterior de unde s-a început R1.


R. 3 şi 4
R3. 5 picioruşe oarbe pe marginea primelor picioruşe din R2, un pic.scurt în spaţiul dintre cele 2 grupuri de picioruşe din R2., 3 ochi de lanţ, 2 pic.lungi înalte, 2 ochi de lanţ, 3 pic înalte lungi(care vor forma un grup de câte 6 pic.lungi înalte despărţite de 2 ochi de lanţ,) *4 ochi de lanţ ce se va prinde în mijlocul următorului grup din R2, cu un pic.simplu, 9 ochiuri de lanţ ce se va prinde în mijlocul următorului grup din R2 cu un pic simplu, 4 ochi de lanţ,  un grup de 6 pic înalte lungi despărţite de 2 ochi de lanţ, se repetă de la* până  în colţul obiectului unde lănţişorul  de 9 ochiuri se  prinde în primul spaţiu gol al grupului de pic.din R2 cu pic.simplu,(vezi fig.4), 4 ochi de lanţ, un grup de 6 pic înalte lungi despărţite de 3 ochi de lanţ, 4 ochi de lanţ ce se prinde în următorul spaţiu gol cu pic.simplu, 9 ochi de lanţ ce se va prinde în spaţiul gol al grupului de 12 pic. din R2,, se repetă de la * de jur împrejur, se încheie prinzând ultimul lănţişor de 4 ochiuri în primul picioruş al grupului de 6 din R3.(vezi fig. 3) şi fotografia de mai jos.


R.5 şi 6
R.4  2 pic scurte în pic.înalte lungi din rândul anterior, 1 pic scurt în spaţiul gol al grupului de 6 pic din R3, 3 ochi de lanţ 2 pic înalte lungi, 2 ochi de lanţ, 3 pic.înalte lungi, 5 ochiuri de lanţ prinse pe direcţia celor 2 pic din tiv, 11 pic simple pe lanţul de 9 ochiuri din R3, 5 oc.de lanţ prinse cu pic. simplu în spaţiul gol din grupul de 6 pic. din R3. (grup de 6 pic), un grup de 6 pic.înalte lungi despărţite de 2 ochi de lanţ, 5 ochi de lanţ, prins cu pic simplu pe direcţia  celor 2 pic din tiv, 11 picioruşe simple pe lanţul de 9 ochiuri, 6 ochi de lanţ, un grup de 6 pic. înalte lungi despărţit de 3 ochi de lanţ,6 ochi de lanţ ,11 pic simple ,1 pic.simplu, 5 ochi de lanţ, un grup de 6 pic înalte lungi desp. de 2 ochi lanţ s.a.m.d..randul 4 se încheie cu lanţ de 5 zale prinse în primul pic. din grupul de 6 pic. de la începutul R.4 cu  pic.simplu.(vezi fig.4 şi fotografia de mai jos).
R5   2 pic. simple în  următoarele pic. ale grupului de 6 pic. din R4, 3 ochi de lanţ, 2 pic înalte lungi,  2 ochi de zale, 3 pic înalte lungi, 6 ochi de lanţ, prins în direcţia celor 2 pic. din tiv cu pic simplu, 9 pic simple pe direcţia celor 11 din R4, 6 ochiuri de lanţ, un grup de 6 pic. înalte lungi desp. de 2 ochide lanţ,6,ochi de lanţ,9 pic simple, (am ajuns la colţ), 7 ochi de lanţ un grup de 6 pic înalte lungi desp. de 3 ochi de lanţ, 7 ochi de lanţ, pic simplu, 9 pic.simple pe direcţia celor 11 din R4. 6 ochi de lanţ ş.a.m.d. Rândul se încheie cu 6 ochi de lanţ prinse de primul pic din grupul de 6 pic. din R4, cu pic.simplu. 

Rândurile 6, 7, 8 şi 9 în următoare postare.     

                                                                                                                                                  
                                                                                                                                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu