Morcovul, legumă rădăcinoasă, cultivată de mii de ani, este originară din Asia Centrală şi de Est, s-a răspândit foarte repede şi în regiunea mediteraneană. Printre cei mai mari cultivatori de morcovi se numără China, SUA, Rusia, Franța, Anglia, Polonia şi Japonia.
Morcovul conține săruri minerale: fosfor, calciu, magneaziu, potasiu, sodiu şi cupru.
- beta-caroten în cantități mari, pe care organismul îl transformă în vitaminele: A, C, vitaminele din grupa B, zaharuri, dextroză şi levuloză.
Diabeticii trebuie să consume morcovi cu moderație.
Morcovul este folositor mucoasei gastrice şi celei intestinale, stimulează diureza, secrețiile gastrice şi este eficient în tratarea unor forme de dizenterie. De asemenea în urma unor studii privind relația dintre apariția unor forme de cancere şi consumul ridicat de morcovi, s-a demonstrat o reducere a riscului îmbolnăvirii cu acestă maladie.
Inspirată de un documentar vizionat pe TV 5 - France, despre cultivatorii de morcovi unde erau prezentate şi unele rețete care aveau ca legumă de bază morcovul, am făcut "Clătite cu suc de morcovi".
Vi le recomand, întrucât sunt forte gustoase dar mai ales le recomand celor care au intoleranță la lactoză (zahărul din lapte) sau celor care au hipersensibilitate de tip imuno- alergică a organismului la proteinele care provin din laptele de vacă (alergie la laptele de vacă).
Dar iata reţeta;
1,5 kg morcovi ( 400 ml suc de morcovi), 3 ouă, o cana de făină ( cana de 250 ml), 3 linguri cu ulei sau unt, un praf de sare.
Dulceață sau gem după preferință; brânză de vaci cu smântână etc.
Se curăţă morcovii se spală cu apă rece şi se storc în storcătorul de fructe. Făina se pune într-un castron, se adaugă ouăle, sarea şi se amestecă cu telul turnând puţin câte puţin sucul de morcovi având grijă să nu se facă cocoloaşe. Se adaugă uleiul sau untul topit. Se amestecă şi se lasă 15 minute să se odihnească. În continuare se coc clătitele ca şi cele cu lapte, în tigaia de clătite.
Se servesc umplute cu dulceață, gem , brânză dulce sau sărată de vacă, cu smântână.
De asemenea cu diverse umpluturi sărate ca aperitive (umpluturi de ciuperci, pește, carne, ficat, varză, etc.)
Folosind o tigaie cu dimensiunea de 22 cm mi-au ieșit 9 clătite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu