Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 28 octombrie 2015

Târgul de Sfântul Dumitru - 23 - 25 octombrie 2015




 La Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, a fost organizat un târg cu ocazia celebrării pe 26 octombrie a Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi pe 27 octombrie a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului, sărbători ce se suprapune cu sărbătoarea lui Sânmedru, patronul iernii pastorale. Sânmedru încheie vara şi anunţă venirea toamnei, este asociat cu moartea naturii şi sosirea frigului.

Într-o atmosferă specifică toamnei şi satului românesc, organizatorii au oferit publicului vizitator un program foarte variat, pe durata  celor 3 zile.
Publicul vizitator a avut ocazia  să admire şi să participe la diverse ateliare de creaţie, de  olărit, de ţesut, de podoabe populare. De asemenea au putut vedea şi asculta ansambluri folclorice din ţară şi străinătate, concursuri şi lansări de CD. Pe uliţele şi-n curţile caselor din cadrul muzeului au fost expuse spre vânzare produse gastronomice, legume şi fructe specifice toamnei cât şi covoare, ii, sau alte obiecte artizaanele.
Am vizitat târgul, duminică 25 octombrie, într-o minunată zi de toamnă, erau mulţi vizitatori, o atmosferă superbă de sărbătoare.






















duminică, 25 octombrie 2015

Târgul de toamnă de la Muzeul Ţăranului Român

După târgul de Prier organizat în aprilie 2015, iată că am participat şi la Târgul de toamnă deschis în perioada 3 - 4 octombrie 2015, în curtea interioară a Muzeului Ţăranului Român. Târgul meşterilor şi produselor tradiţionale, a atras mulţi bucuresteni, care profitând de o zi minunată de toamnă, au colindat pe la toate tarabele degustând din produsele expuse şi făcând cumpărături. Am putut cumpăra degustând fel de fel de plăcinte, cozonaci, alivenci, langoşi, turtă dulce, deulceţuri, zacuşti, produse apicole, afumături, brânzeturi şi alte produse tradiţionale din toate zonele ţării.

Pe lângă aceste produse, sunt expuse şi obiecte lucrate de meşteri polpulari şi artizani din toate regiunile ţării ca:  ţesături, covoare, ştergare cu motive populare, ii, diverse obiecte din portul popular, icoane, obiecte din sticle, ceramică, lemn, metal şi fel de fel de lucruri confecţionate manual.

Tot aici poţi admira o mie unu de obiecte vitange, mobilier, porţelanuri, sticlărie, îmbrăcăminte, discuri, fotografii şi altele. Aceste obiecte vechi şi foarte vechi, îţi trezesc amintiri, poveşti şi întâmplări citite în vechile romane. Este o mare plăcere şi bucurie să te învârţi printre atâtea obiecte fiecare cu povestea şi istoria lui. Plimbarea s-a încheiat în jurul orelor 14.00.
               


La Târgul de toamna

Nu am putut rata de a vizita şi admira creaţiile handmade şi obiectele vintange expuse cu ocazia Târgului de toamnă din Centrul Vechi - Vintange Pub, organizat de Galeriile Excelsior.
A fost o zi minunată de toamnă. Soarele nu  fost zgârcit, şi-a revărsat razele încălzindu-ne sufletele  şi ne-a bine dispus pe toată durata plimbării prin Centrul vechi al capitalei.







Fosta Bibliotecă Naţională
Artizanii şi meşteşugarii şi-au expus creaţiile şi-mi pare foarte rău că nu am avut voie să fac poze în interiorul magazinelor.
De asemenea am văzut magazine, tarabe cu haine, obiecte, mobilă şi decoraţiuni vechi, foarte atrăgătoare. Privindu-le mi-am pus întrebarea oare cui au aparţinut, cine le-a folosit, cine le-a îmbrăcat, cum oare arată persoana respectivă etc. Fiecare obiect are o poveste, o istorie pe care doar mi-o imaginez. dar care m-a emoţionat profund.
Nu rataţi Târgul de iarna, organizat în perioada 4 - 6 decembrie 2015.

Pe Calea Victoriei ne-am oprit în faţa Muzeului de Istorie, muzeu ce l-am vizitat de mai multe ori, împreună cu copii, apoi cu nepoţii. De data aceasta am vrut să fac o poză lângă statuia lui Traian, statuie ce a provocat multe discuţii şi controverve. Dar.... suntem urmaşii lui Traian.... !!!!!!


Calea Victoriei - Muzeul de Istorie



Pe Bulevardul I.C. Brătinu, am admirat clădirea Muzeului de Istorie al Municipiului Bucureşti - Palatul Şuţu. Are o vechime de apoximativ 150 de ani, fiind unul dintre imobilele vechi ce nu a suferit modificări majoare de-a lungul timpului.



Cu acestă ocazie ne-am plimbat şi pe str. Franceză, unde poţi vedea clădiri vechi lăsate să se deterioreze şi mai mult, clădiri renovate ce dă un aer plăcut şi proaspăt unei vechi străzi din Centrul vechi.

























Biserica Colţea şi Spitalul Colţea

Faţă de masă pătrată din macrame - dantelă din laseta românească

Fata de masă din fotografia alăturată, este de dimensiunea 110-110 cm.
Modul de lucru, montajul şi punctele de broderie folosite le găsiți în postările anterioare.




































































vineri, 11 septembrie 2015

Roşii cu ardei pentru ciorbe -conserve pentru iarnă

Roşii cu ardei pentru ciorbe




Cantităţi


5 kg roşii
2 kg ardei gras
3 linguri cu sare
2 - 3 legături de leuştean
2 legături pătrunjel
2 legături ţelină




Se spală roşiile şi se feliază. Ardeii curăţaţi de cotoare şi seminţe se taie cuburi sau felii subţiri. Verdeaţa spălată bine se toacă mărunt. Toate se amestecă bine cu sarea. Se aşează în borcane, se îndeasă bine, numai cu zeama pe care au lăsat-o. Borcanele bine legate se sterilizează timp de 30 de minute. Se lasă să se răcească în vas bine acoperite cu pături groase.
Se foloseşte la ciorbe şi unele mâncăruri.













luni, 17 august 2015

Păstrăv cu legume la cuptor



Ingrediente:




4 păstrăvi, 1 morcov, 1 pătrunjel, 2 cepe, 1 ardei gras verde şi unul roşu, o pungă de legume congelate pentru Wok, 3 -4 roşii, sare, piper, rosmarin măcinat, măghiran şi busuioc uscat., ulei de măsline, 1- 2 lămâi.





Se spală peştii, se şterg de surplusul de apă. Din condimente, ulei şi zeama de lămâie  se face un dressing cu care vom unge peşti în interior şi exterior.
Legumele se curată, se feliază. În tigaia încinsă se adaugă 2 -3 linguri de ulei, în care vom călii toate legumele, inclusiv cele congelate. Când legumele s-au înmuiat, le turnăm în tava pregătită.

Umplem burţile peştilor cu câte o lingură de legume călite, felii de roşii şi de lămîie.Se aşează peştii în tavă, pe patul de legume, se stropresc peştii cu ulei de măsline, acoperim cu folie de aluminiu şi introducem tava în cuptor la foc potrivit. După 30 de minute, îndepărtăm folia şi mai lăsăm tava în cuptor să se rumenească uşor peştii.












Poftă bună !!!!!







Adăugați o legendă



























































vineri, 7 august 2015

Bezele cu sirop de căpşuni şi îngheţată

Bezele


Pregătirea bezelelor a fost întotdeauna pentru mine o mare provocare. Având albuşuri de la prepararea ciorbei a la grec, m-am hotărât să fac un dulce nu prea pretenţios.











Am avut 5 albuşuri , 12 linguri de zahăr pudră, un praf de sare, 1/2 linguriţă de oţet, 1 linguriţă de esenţă rom,1 linguriţă zeamă de lămâie.

Albuşurile se bat cu mixerul, cu viteză mică pentru început şi când devin spumoase şi tari  adăugăm zahărul treptat, esenţa de rom şi zeama de lămâie. Mixăm cu viteză maximă încă 5  minute până se întăresc bine,  având un aspect lucios.


Dacă aveţi pos de ornat, puneţi bezeaua în el, şi într-o tavă tapeatată cu hârtie de copt, se pun bezelele în formele dorite. Eu nu am un pos corespunzător, aşa că am pus bezelele cu lingura de supă. Se introduce tava în cuptorul încălzit. Secretul coptului constă în faptul că bezelele se vor coace la foc mic cu uşa cuptorului întredeschisă (folosiţi o lingură de lemn pentru a fixa uşa cuptorului). Timpul de coacere este de 1 oră şi 30 minute. Este foarte important ca bezele să se răcească în cuptor.

Aranjarea prăjiturii:

Pe  farfuria de desert se pun 3 bezele, deasupra se toarnă spuma de căpşuni şi se ornează cu îngheţată de căpşuni.

Poftă buna !!!

 Este delicios!!!!







Acesta este soţul meu un mare pofticios !!!!!!