Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

vineri, 9 septembrie 2016

Broderie manuală - Faţă de masă cu panseluţe

 





În amintirea mamei prietenei mele, vă voi arata o minunată broderie de mână. Acesta faţă de masă am primit-o cadou și este lucrată acum 40 de ani.

Faţa de masă este lucrată pe pânză poplin de culoare bej. Dimensiunile sunt 100 cm-100 cm. Punctele de broderie folosite sunt:
punct de crenguţă sau rămurică;
punct șnuruleț drept şi  punct șnuruleț oblic:
punct de broderie plin sau plat:
punct aruncat sau intercalat.
Ața pentru broderie este mouline simplu de Tălmaciu.
Broderia este lucrată cu un fir din cele șase ale jurubiței.
Marginea feței de masă este lucrată în punct de feston şi are o formă deosebită.
Festonul este îngust şi egal. Pentru execuția lui se va urzi o singură dată. Festonul se lucrează de la stânga la dreapta, se fixează ața la extremitatea stângă a urzelii. Se tine firul în jos cu degetul mare de la mâna stângă, chiar aproape de urzeală se trece firul în dreapta, se împunge acul în pânză de sus în jos, apucând întreaga distanţa urzită, se trage scoțându-l deasupra firului menținut cu degetul mare şi care rămâne pe loc până firul este tras. În acest mod în partea de jos, se formează un noduleț. În felul acesta se lucrează unul lângă altul punctele, apucând mereu aceeaşi distanţă urzită şi strângând ața deopotrivă pentru ca festonul şi nodulețele să fie egale. Odată terminat, se calcă foarte bine pe dos cu o cârpă udată şi stoarsă, până când se usucă. Numai după acestă operație, se decupează cu multă atenție pentru a nu tăia marginea festonului. Pentru acestă operație se folosește o forfecuță, bine ascuțită la vârf. Pentru ușurința execuției festonului, acesta se va desena la o distanţa de 1,5 - 2 cm spre interior.

Detaliu colț.
Detaliu
Detaliu colţ.

Diagrama florii
ce formează medalionul


Culorile le veți alege după plăcerea dvs. dar să fie cât mai aproape de realitate.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu