Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 19 noiembrie 2014

Puncte de broderie partea a-III-a (punct noduleţ scurt/lung)

 În broderia artistică colorată sunt folosite multe puncte pentru a da frumuşete obiectului brodat.
De aceea am să explic mai jos câteva din aceste puncte de broderie.









Punctul noduleţ scurt sau punct înnodat
Un punct de broderie foarte uşor, de obicei întrebuinţat pentru brodarea staminelor în mijlocul florilor, dându-le un aspect apropiat de cel natural, sau alte mici puncte ce trebuiesc brodate. Pentru brodarea acestui punct noduleţ se foloseşte un ac mai gros şi aţă adecvată mărimii noduleţului. Se lucrează de la dreapta la stânga. Se înfige acul în punctul unde trebuie să apară noduleţul şi se scoate în locul viitorului noduleţ. Aţa se rulează de 2 - 3 ori în jurul acului, apoi tragem uşor acul (fig.1 şi 2)
Punct înnodat lung


Acest punct este foarte des întîlnit în brodarea florilor şi frunzelor mici. Cu acest punct se pot broda diferiţi trandafiri micuţi pe bluze, pulovere, fulare sau mănuşi tricotate sau croşetate. De asemenea este des întâlnit pe articolele de îmbrăcăminte pentru copii.
Cu acest punct se execută mici trandafiraşi, începînd cu un punct mai scurt în mijloc şi apoi din ce în ce mai lungi,  aşezaţi împrejur. Numărul inelelor variază după lungimea petalei sau frunzei. 
Se execută astfel: se scoate acul pe faţa lucrului, apoi se face un punct în urma acului, se ia pe el întreaga lungime a petalei sau frunzei, scoţându-l la jumatate, exact unde iese aţa. Se rulează aţa în jurul acului, exact ca la punctul noduleţ, dar de mai multe ori, în raport de lungimea petalei sau frunzei. Se ţin inelele de aţă cu degetul mare de la mâna stângă să nu se lărgească firul de aţă răsucit, se trage încet acul cu aţa prin aceste inele, ducându-l spre celălalt capăt al petalei sau frunzei, unde se împunge iarăşi. Pentru un tandafiraş se vor lucra 5-6 petale, în centru mai mici şi pe margini din ce în ce mai lungi.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu