Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Ruladă de carne de porc cu legume

Această ruladă am pregătit-o pentru masa de revelion şi vreau să vă împărtăşesc şi vouă modul de preparare. Pentru pregătirea ei avem nevoie de următoarele ingrediente.
1- 1/2 kg. pulpă sau capac de porc  ce se taie la capete, se fasonează, încât să aibe aceeaşi grosime de la un capăt la altul. Se pune bucata de carne între 2 folii de plastic şi se bate cu ciocanul de şniţele până obţinem o bucată de carne cu grosimea de 5 - 6 mm. Se sărează, piperează şi se unge cu ulei. Pe acestă bucată de carne se întinde umplutura:













Ingrediente pentru umplutură:



25o g carne  tocată (ce a rezultat din fasonarea pulpei de porc), 1 ceapă mare tocată mărunt, 2- 3 ardei graşi tăiaţi cubuleţe, 3 - 4 ciuperci tocate mărunt, sare, piper, cimbru, un praf de enibahar, 2 - 3 căţei de usturoi tocaţi mărunt, 2 linguri de pătrunjel şi mărar tocat mărunt. Se încinge 2 - 3 linguri de ulei  în care se vor călii toate, până se înmoaie bine şi scade lichidul lăsat de legume. Se ia tigaia de pe foc, se adaugă condimentele şi se lasă să se răcească. Se întinde această umplutură pe felia de carne, opţional se pune în centru peste umplutură 1- 2 cârnăciori. Se rulează strâns şi se leagă cu sfoară subţire trecută în spirală în jurul ruloului la distanţă de 2 cm.





Într-o tavă sau cratiţă unsă cu ulei sau untură, se pune un strat de cartofi curăţaţi şi feliaţi, un rând de morcovi tăiat rondele, 2 cepe tăiate solzişori, 3 - 4 căţei de usturoi tocaţi mărunt, 5 - 6 linguri de apă, un pahar de vin alb, sau bere blondă, 1/2 linguriţă de sare, piper, cimbru, 1 crenguţă de rozmarin, peste care se pune ruloul. Rulada se unge abundent cu ulei sau untură (nu se sărează). Se introduce vasul în cuptorul bine încins unde se lasă aproximativ 30 de minute să se formeze o crustă la suprafaţă, care nu va permite sucului să se scurgă din friptură. Se reduce focul cuptorului, se unge rulada cu sosul din tavă, se întoarce şi se unge din nou. Dacă sosul a scăzut, se adaugă apă, avînd grijă să nu se ardă.  Pentru ca rulada să rămână suculentă se acoperă cu un capac sau staniol, se va rumeri frumos şi acoperită. Se va ţine în cuptor 1 1/2 - 2 ore. Se verifică cu furculiţa, dacă intră uşor înseamnă că este gata.

Se scoate friptura, se îndepărtează sfoara, se acoperă cu staniol şi se lasă să se răcorească 10 minute. Se serveşte caldă,  tăiată felii de aproximativ 1 cm. grosime, cu diverse garnituri de legume şi salate.
Rulada se poate servi şi rece. se taie mult mai bine.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu