Șorțul poate fi confecționat din diverse țesături simple sau imprimate: in, bumbac sau sintetice.
Pentru executarea șorțului aveți nevoie de o bucata de material 75-80 cm lățime și 1 m lungime.
Înainte de toate trebuie să feceţi tiparul șorțului și pentru acesta aveţi nevoie de:
- o coala de hârtie mare
- creion
- centimetru
- rigla
- foarfecă.
În fotografia alăturată aveți desenul cu măsurile necesare.
Coala de hârtie se pliază în două, muchia hârtiei reprezintă mijlocul șorțului de bucătărie.
Fig.1 |
În colțul din dreapta se notează litera A, din punctul A măsuram 23 cm spre stânga, notând punctul cu litera B. Din punctul B măsuram în joc 70 cm, notând cu litera C1. Pe linia de mijloc din punctul A măsuram 70 cm și notăm cu litera C. Desenul executat este un dreptunghi cu lățimea 23 cm și lungimea de 70 cm.
Din punctul A măsuram spre stânga 12 cm, punctul îl notăm cu A2. Din punctele A și B măsuram în jos 23 cm, notam punctele cu A1 și respectiv B1. desenam o linie punctată paralelă cu linia AB, rezultă un dreptunghi ABB1A1. Unim punctul A1 cu punctul B cu o linie întreruptă, pe aceasta măsuram din punctul A1 pe diagonală 17 cm însemnând cu un punct îngroșat. Unim punctul A2 cu punctul B1 cu o linie curba ce va trece prin punctul îngroșat ( vezi fig.1). Se vor îngroșa liniile tiparului folosind rigla. Colțul din stânga jos poate fi lăsat așa cum este desenat, un unghi drept, sau poate fi rotunjit, după cum doriți. După conturarea tiparului se decupează cu foarfeca (fig.2)
Fig.2 |
Se va desena tiparul buzunarului într-un dreptunghi la lungimea de 30 cm și lățimea de 18 cm. Se pliază în două, apoi se decupează( Fig.3 și 4).
Fig.3 |
Fig.4 |
Pentru cordoane și baretele de la gât vom desena ca în fig. 5 și 6
Fig.5 |
Fig.6 |
Așezarea tiparelor pe material.
în postarea următoare....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu