Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

luni, 3 noiembrie 2014

Tiparul de mânecă şi tipar manşetă mânecă

Desenarea tiparului de mânecă se face pe o coală de hârtie care se poate îndoi.












 Marginea îndoiturii reprezintă mijlocul mânecii. Pentru construirea şi desenarea tiparului de mânecă facem un cadru dreptunghiular care-l însemnăm cu literele ABCD. Linia AB se află chiar pe muchia îndoiturii hârtiei.
-lăţimea AB şi BD este egală cu 1/2 din grosimea braţului iar
-lungimea AC şi CD este egala cu lungimea  totală a mâinii.
În interiorul  acestui cadru, desenăm  o linie ajutătoare peste cele jumătăţi ale mânecii. Măsurăm din punctele A şi C în jos, pe verticală, 15 - 20 cm şi însemnănd locul cu litera E pe verticală AB  cu  şi pe verticala CD cu litera E1. Punctele E şi E1 le unim cu o linie punctată.
 Dimensiunea de 15 cm variază după grosimea mâinii. Această măsură se aplică pentru o grosime a mâinii de 38 - 44 cm. Pentru o grosime mai mare, până la 5o cm, această distanţă poate fi mai mare de 20 cm.
Se desenează mâneca pe jumătate întrucît ambele părţi prezintă părţi comune, de jos până la linia EE1
În cadrul AECE1, răscroitura din faţă a mânecii diferă de răscroitura din spate a mânecii. Se deseneză cele două jumătăţi în acelaşi cadru, iar la decuparea tiparului, când vom dezdoi hârtia vom obţine mâneca întreagă, cu răscroitura faţă şi răscroitura spate a capului de mânecă.
Răscroitura mânecii (capul mânecii);
-unim punctul A cu punctul E1, printr-o linie rotunjită, aşa cum se vede în desenul alăturat, aceasta va fi răscroitura faţă a mânecii;
- pentru răscroitura spate a mânecii: din punctul E1 măsurăm 6 cm pe linia ajutătoate spre stânga, notînd locul cu un punct şi sub linia EE1 coborâm cu 1,5 cm. Unim  punctul A tot cu punctul E1, printr-o linie adâncită în direcţia liniei ajutătoare EE1 ce va trece prin punctul din stânga (la 6 cm) şi coborând sub linia EE1 (la 1,5 cm distanţă), aşa cum se vede în desenul alăturat.
Linia de subraţ laterală: măsurăm din punctul D spre stânga 3 cm şi însemnăm locul cu un punct, pe care îl unim cu punctul E1 printr-o linie oblică mai groasă. 
Linia de  rotunjime a mânecii o construim măsurând, de la orizontala din D, măsurăm 2 cm în sus pe linia de subraţ şi notăm cu un punct, din care ducem o linie uşor rotunjită, pierdută spre punctul B.

Tiparul de mânecă nu conţine rezervă pentru cusături
 şi tivul de jos al mânecii.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu