Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

vineri, 31 octombrie 2014

Tiparul de bluză - spate.





Tiparele sunt părţile care alcătuiesc un obiect vestimentar. Ele vor fi desenate şi calculate cu multă atenţie, deoarece de exactitatea lor şi de felul cum se iau măsurile pe corp, depinde în mare parte reuşita obiectului.




Pentru desenarea tiparelor avem nevoie de o coală de hârtie, o linie, un centimetru, un creion şi o radieră. Pe coala de hârtie se vor trasa linii ajutătoare, care se numesc linii de construcţie. Liniile verticale sunt necesare pentru fixarea măsurilor de lăţimi şi grosimi. Pentru a înţelege desenarea tiparului se vor folosi litere în ordine alfabetică.
Tiparele se vor desena pe jumătate, se întăresc liniile de contur, se decupează iar când croim se aşează pe material pus în două. Se trasează semne cu creta iar când tăiem lăsăm rezerve pentru cusături şi tivuri. Pentru executarea tiparului de bluză avem nevoie de măsurile corpului, care vor fi luate pe partea dreaptă. Înainte de a lua măsurile vom marca talia cu un cordon subţire. Pentru tiparul de bluză avem nevoie de următoarele măsuri:
- lungimea spatelui: de la osul cefei până în talie, sub cordon;
- lungimea pensei: din umăr, de lângă gât, până în punctul cel mai dezvoltat al bustului;
- lungimea subraţului:  mai jos cu 2 cm de subraţ şi se măsoară până în talie, sub cordon;
- lungimea feţei: de la umăr, lângă gât până în talie, sub cordon;
- lăţimea spatelui: pe orizontală, de la un umăr la celălalt, 
- lăţimea feţei: se măsoară ca la spate, cu aproximativ 2 cm mai jos:
- grosimea bustului: se ia pe partea cea mai dezvoltată şi lăsând centimetrul lejer:
- grosimea taliei: înconjurând talia peste cordon;
- grosimea şoldurilor: se înconjoară şoldurile cu 12-13 cm mai jos de talie:
- grosimea gîtului: se înconjoară gâtul şi la măsură se adaugă 1,5 - 2 cm, 

Tiparul de bluză cu pensă din umăr

Tiparul de spate al bluzei
Pe coala de hârtie (format mare, de ambalaj) tragem două linii, urmînd un unghi drept, în partea stângă, sus a foii: linia orizontală de aproximativ  de 40 cm şi cea verticală de 60 cm. Punctul unde se întâlnesc cele două linii se notează cu litera A. În interiorul acestui cadru  se vor desena liniile ajutătoare.
- Prima linie ajutătoare - fixarea locului taliei: pe linia verticală în jos, măsurăm lungimea spatelui plus 1 cm, acest cm reprezintă adâncimea răscroielii gâtului. Notăm acest punct cu litera B şi din acest punct trasăm a linie orizontală paralelă cu linia ce porneşte din punctul A,  Pe acestă linie se va aplica grosimea taliei;
A doua linie ajutătoare - serveşte la aplicarea grosimii şoldurilor, indicând totodată şi lungimea bluzei. Pentru linia de şold măsurăm din punctul B, pe verticală în jos, distanţa de la talie până la şold, 12-13 cm, Acest punct se notează cu litera C şi din acest punct se trasează  o linie  punctată orizontală şi paralelă cu linia ce porneşte din punctul B, spre dreapta.
A treia linie ajutătoare - este linia pe care vom aplica lăţimea spatelui. Din punctul A, pe  verticală în jos, măsurăm 1/3 din lungimea spatelui,  plus 1 cm, notăm acest punct cu litera D, din care trasăm  o linie orizontală punctată şi paralelă cu linia trasată din punctul A, spre dreapta.
Având aceste puncte A,B,C şi D notate pe linia verticală AC, cât şi liniile ajutătoare putem să construim tiparul.
Pensa  din talie: Pe linia ajutătoare a taliei, din punctul B, spre dreapta măsurăm 6 cm şi însemnăm cu un punct. Aceasta măsura variază între 6 - 8 cm în funcţie de grosimea taliei. O talie mai groasă cere o distanţă mai mare, o talie mai subţire o distanţă mai mică. Ca să fixăm vârful pensei în direcţia şoldurilor, măsurăm din punctul C spre dreapta pe orizontală, 7 - 9 cm, adică cu 1 cm mai mult ca în talie şi se notează un punct pe linia C. 
Pentru a fixa vârful  de sus al pensei, de pe linia ajutătoare a taliei ne ridicăm cu 9 - 11 cm şi însemnăm cu un punct. Acest  punct trebuie să fie neapărat depărtat de  linia de mijloc AC cu 7 - 9 cm. Adică la fel ca vârful de pe linia de şoldurilor. Cei 9 - 11 cm, depind de înălţimea noastră, adică de lungimea spatelui până în talie. Desenăm jumătate din stânga a pensei, unind cele trei puncte. Adâncimea (lăţimea) pensei este de 3 cm, din punctul fixat pe linia taliei spre dreapta, punct ce va fi unit cu cele două vârfuri ale pensei. Cei 3 cm reprezintă măsura maximă a adâncimii pensei. Dacă cambrarea taliei este prea largă faţă de bust şi şold (măsura taliei este mult mai mică faţă de bust şi şold) şi corsajul are nevoie de o pensă mai adâncă de 3 cm, atunci vor fi construite 2 pense de câte 2 - 3 cm, la o distanţă de de 3 - 4 cm una de alta. Nu este indicat a se face o pensă mai adâncă de 3 cm deoarece deformează bluza.
Linia de subraţ :
- Pe linia de sold, din punctul C, măsurăm spre dreapta 1/4 din grosimea şoldului, plus 1cm pentru lărgime şi însemnăm cu un punct;
- Pe linia taliei, din punctul B, măsurăm 1/4 din grosimea taliei, plus 1 cm pentru lărgime şi plus 3 cm., care reprezintă adâncimea pensei, însemnând cu un punct.
Grosimea bustului - se ridică deasupra vîrfului pensei cu 4 - 6 cm şi însemnăm locul cu un punct. În direcţia acestui punct măsurăm de la linia de mijloc AC spre dreaptă, 1/4 din grosimea bustului plus 1 cm şi însemnăm cu un punct. După ce am însemnat aceste măsuri de grosime, desenăm linia de subraţ, unind punctul de grosime al şoldului, cu puntcul de grosime al taliei, apoi le unim cu punctul de grosime al bustului. Pe acestă linie de subraţ de la talie la bust se trece lungimea subraţului, care s-a luat de la subsuoară până în  talie. 
Răscroitura gâtului. Pentru a desena linia de răscroitură a gâtului ne coborâm pe linia verticală din punctul A (mijlocul spatelui) cu 1 cm şi notăm acest loc cu un punct. Tot din punctul A, spre dreaptă, pe orizontală, măsurăm a 6 parte din grosimea gâtului plus 1 cm pentru lărgime şi notăm locul cu un punct. Unim cele două puncte cu o linie uşor rotunjită şi obţinem răscroirea gâtului de la spatele bluzei.
Linia umărului- aplicăm mai întâi măsura de lăţime a spatelui, măsurînd din punctul D, spre dreapta, pe  orizontală pe linia punctată, jumătate din lăţimea spatelui şi însemnăm cu un punct.
Din acest punct se ridică o linie dreapta până la orizontala din punctul  A, (linie punctată). De-a lungul acestei linii punctate ajutătoare ne coborâm de pe linia orizontală A cu 3 cm şi însemnăm locul cu un punct. Unim punctul acesta cu punctul de la răscroitura gâtului printr-o linie oblică şi prelungim această linie cu 2 cm. Capătul acestei linii reprezintă lungimea umărului.
Răscroitura braţului - acesta serveşte la aplicarea mânecii de la umăr spre spatele corsajului. Ca să desenăm linia acestei răscroituri, prelungim linia de lăţime a spatelui (linia punctată D) cu 1 cm, şi însemnăm locul cu un punct, care indică lăţimea reală a spatelui. Apoi, pornind de la linia umărului coborîm cu o linie spre  punctul de lăţime  al spatelui, iar din punctul acesta prelungim în continuare linia, uşor adâncită, până la punctul unde am însemnat înălţimea subraţului. Această linie curbată reprezintă forma răscroiturii braţului, la spatele bluzei.
Linia de rotunjire a bluzei. Pentru ca bluza să nu facă colţ în direcţia subraţului, ne ridicăm pe linia de subraţ, în direcţia şoldurilor cu 1 cm şi însemnăm locul cu un punct. din care  ducem spre stânga o linie uşor pierdută pe linia orizontală C. Aceasta este linia de lungime a bluzei, uşor rotunjită. Astfel, am construit tiparul de spate al bluzei.


Sfat;
Înainte de a începe desenarea tiparelor, notaţi măsurile luate în partea stângă a coalei de hartie pe care construim tiparul.







































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu