Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

luni, 15 decembrie 2014

Să confecţionăm o ie măsura 44 - 48


Într-o postare anterioara am explicat confecţionarea unei bluze tip ie pentru fetiţe. Acum am să vă exemplific modul de executare a tiparelor, citirea unui tipar, aşezarea tiparelor pe material, croirea părţilor componente ale bluzei tip ie.





Aceste măsuri sunt pentru mărimea 44 - 48.
Tiparul de spate şi cel pentru faţă se vor executa ca şi  tiparele clasice care au fost explicate în postările anterioare. Pentru tiparul de spate (care reprezintă jumătate din întregul spate al bluzei) se va desena din colţul stâng al hârtiei, iar în partea dreaptă a hârtiei, respectiv colţul drept, se va desena tiparul pentru faţă, care reprezintă şi acesta doar jumătate din faţa bluzei.
Tiparul de mânecă se va desena întreg.
Tiparele se vor desena ca în figura alăturată.

Pe fiecare tipar se găsesc indicaţii scrise cu denumirile liniilor (de cusături) care mărginesc fiecare tipar.


După ce ne-am pregătit tiparele, pregătim materialul pentru croit.
Înainte de a croi, materialul trebuie controlat dacă toate capetele sale sunt tăiate pe fir drept. În cazul că nu sunt, se scoate un fir din marginea ţesăturii, pe lăţime, se taie apoi cu foarfeca pe fir, îndepărtând astfel capătul care era tăiat strâmb (piscul). Dacă totuşi materialul cade strâmb când este aşezat pe masa de croit, pentru a îndrepta firele, se apucă cele două colţuri ale materialului, unde unghiurile sunt mai puţin ascuţite şi se întinde de o parte şi de alta (e bine să vă ajute cineva), până se obţin unghiuri drepte în toate cele patru colţuri. Materialul se aşează pe masa de călcat şi se calcă cu o cârpă umedă, pentru a fixa drept firele. Înainte de aşezarea tiparelor trebuie să  aflăm care este firul  de lungime şi care este firul de lăţime. Dacă materialul nu are o margine ţesută mai dens (din fabrică), care indică firul de lungime, atunci putem să aflăm care este firul de lungime astfel: întindem între degete marginea materialului şi dacă observăm că ţesătura se întinde atunci aceasta este lăţimea, în caz că nu cedează, ea reprezintă lungimea.

Tiparele se decupează pe liniile de contur şi se aşează  pe materialul pliat în două. Muchia de îndoitură a materialului reprezintă mijlocul spatelui şi respectiv mijlocul feţei. Tiparele se fixează în ace cu gămălie, pentru ca atât tiparele, cât şi materialul să nu se deplaseze în timpul croitului  (fig.1).
Apoi, se  va trece la croit.
Pentru croit folosim foarfecă cu braţe lungi, iar vârful rotunjit al foarfecului se va ţine sprijinit de masă. Nu deplasaţi materialul în timpul croitului, ci vă deplasaţi voi în jurul mesei. Marcaţi cu un creion literele ce marchează punctele de asamblare a mânecilor. Marcaţi cu un fir de altă culoare mijlocul spatelui,al feţei şi al mânecii.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu