Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 20 aprilie 2016

Confecţinarea iei măsura 46.


Despre cum să ne facem o ie, am mai scris. dar tot timpul cercetez tot felul de explicații şi modalități de croit  ia, întrucât pot spune despre mine ca sunt o novice în ceea ce privește confecționarea iei. Sunt multe explicații pe internet, face book şi pe numeroase blog -uri. dar cred ca fiecare dintre cele ce dau explicații dețin un mic secret pe care nu îl destăinuie. Oare de ce? Eu lucrez de un an la ia mea, merge mai greu,  am avut o perioadă când nu am putut lucra datorită stării de sănătate. Dar acum sper să am mai mult spor la lucru. Între timp am mai croit o ie și am sa vă împărtăşesc încă odată toate etapele confecționării iei, așa cum am înțeles eu.

Firul drept al materialului

Cât despre alegerea modelului, a broderiei, totul depinde de dvs. ceea ce vă place, după zona geografică  care vă reprezintă  sau pur şi simplu ce vă este mai uşor dacă sunteți începătoare.
Pentru confecționarea iei în primul rând, foarte important este pânza din care se va face ia. este recomandat să vă procurați pânză de casă, sau pânză topită. Prin magazinele din București se găsesc tot felul de așa zisa pânză topită, dar unele sunt imposibil de a lucra manual pe ele, fiind foarte dese, altele foarte rare.
În poza de alături este ia la care lucrez. Am brodat faţa şi o mâneca. Nu sunt finalizate. Am început broderia la cea de-a doua mâneca.
Dar între timp am cumpărat pânza topită Călușarul, este deasă arată mult mai bine de cât cea pe care lucrez acum. Am și croit o ie Materialul necesar este 1,5 m lată de 1,40 m. Aceasta am croit-o diferit de prima.
Iată etapele:


Am croit pentru faţa şi spate, 2 bucăți pe lungimea materialului : lungimea de 70 cm şi lățimea de 60 cm (plus 5 cm pentru tivuri ). Din lățimea materialului am croit faţa și spatele iei. Tăiați materialul după ce l-ați călcat şi a-ți scos cațe un fir pentru al tăia  pe fir drept. Mânecile le-am croit cu altiță


Fața şi spatele 2 buc de 70 cm + 5 cm lungimea iei
și 60 + 5 cm lățimea iei
.  Pentru mâneci am croit 2 dreptunghiuri cu  lungimea de 60 cm şi lățimea de 50 cm (plus 5 cm pentru tivuri.
Mânecile 2 buc.
Pentru altițe 2 dreptunghiuri cu înălțimea  de 20 cm şi lățimea de 30 cm. plus câte 2 cm pentru tivuri.
Altiţele 2 buc.

Pavele 2 buc.

Pentru fiecare parte componentă a iei scoateți înainte de croit câte un fir.
Acestea sunt etapele de croire a iei.
Montarea iei:
Mâneca cu prinderea altiței şi pavei

Ataşarea mânecii de faţa și spatele iei
Răscroiala mânecii se calculează în modul următor: înălțimea pavei 20 cm + 10 cm (ce reprezintă diferența dintre lățimea mânecii 50 cm - lățimea pavei 30 cm = 20 cm  : 2 = 10 cm /în stânga şi în dreapta + 5 cm latura pavei = 35 cm.


După ce a-ți croit ia și a-ți făcut tivurile puteți începe broderia.
Modelul depinde de dvs.
Sub altițe se poate lucra încrețul, care ca avea o lățime de 6 - 8 cm. Dar până la încreț mai avem. Voi reveni cu amănunte despre broderie și încreț.
Sper să vă fie de folos. Împreuna  să ne lucrăm şi noi câte o ie care să ne reprezinte.


Spor la muncă şi pe curând.

3 comentarii:

  1. Bună ziua, sunt o începătoare de a confecționa o ie, de acea vă rog foarte frumos să expuneți toate etapele confecționării, pentru a mă putea conduce. Vă mulțumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi mult de sfaturi, foarte bine venite pentru o începătoare ca mine.Nu tote doamnele se împărtășesc... Vă doresc multă, multă sănătate și mult noroc în toate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc foarte mult pentru sfaturi.Sunt utile.Doamne ajută!Multă sănătate!

    RăspundețiȘtergere