Câteva sfaturi:
Feţele de masă care sunt folosite la ocazii se execută din pânză olandă cu broderii şi dantele fine, sau numai din damasc, olandă sau mătase având ca decor numai o monogramă brodată de mână. Pentru estetică, feţele de masă, ca şi şerveţelele sunt împodobite uneori cu broderii, având culoarea şi desenul de pe vesela întrebuinţată, iar culoarea pânzei trebuie să se armonizeze cu nuanţele culorilor din desenul veselei, dând astfel o înfăţişare cu totul dosebită unei mese de acest gen,
Şi acum tiparul:În primul rând vom lua măsurile suprafeţei mesei şi anume diametrul mic şi diametrul mare
(vezi fig.2) iar la intersecţia celor două diametre rezultă punctul A care este centrul mesei. De exemplu:
diametrul mare=1,20 m
diametrul mic =0,80 m
Materialul necesar, în cazul că materialul are o lăţime de 1,50 m, la lungimea 1,20 adăugăm 50 cm pentru partea ce cade în josul mesei +10 cm pentru cazul în care materialul ar intra la apă. în total 1,80 m. Întrucît pânza este lată de 1,50 m iar lăţimea feţei de masă este compusă din diametrul mic de 80 cm plus 50 cm ce cade în josul mesei, deci în total 1,30 m, vom tăia o fâşie de 20 cm din lăţimea pânzei. Partea haşurată din fig.1.
Se aşează pânza în două pe lungime, apoi în două pe lăţime, adică în patru, obţinând un sfert din ovalul feţei de masă. Se obţine un dreptunghi ABCD, unde punctul A este centrul mesei.
Distanţele DC şi BC se împart în două şi notăm punctul cu D1 şi respectiv cu B1. Din punctul A ducem trei linii diagonale, unind punctul A cu D1, C si B1, formând linii ajutătoare pe care vom desena linia curbă a ovalului (marginea, respectiv tivul feţei de masă):vezi figura 1.
Pe diagonala AC aplicăm din centrul ovalului punctul A, distanţa AB = 90 cm şi notăm punctul cu C1. Se unesc punctele B,C1 şi D cu o linie curbă (ca în fig.1), formând un sfert din linia de rotunjime a feţei de masă (exterioară).
Linia ovală a suprafeţei mesei: pe linia AD se măsoară jumătate din diametrul mic şi anume 40 de cm, şi se notează punctul cu A1. Pe liniile AB şi AC se măsoară jumătate din diametrul mare şi anume 90 cm şi notăm punctele cu A2 şi respectiv A3. Unim punctele A1,A3 şi A2 cu o linie curbă punctată paralelă cu linia curbă exterioară. Se formează un sfert din ovalul suprafeţei mesei.
Spaţiul cu prins între cele două linii curbe este partea ce cade în josul mesei.
Pe acestă parte se poate aplica desenul motivului broderiei.
Se fac şerveţele cu dimensiunea 20/30 cm din fâsie pe care am tăiat-o din lăţimea pânzei. Într-un colţ al şerveţelului se va broda un detaliu din modelul feţei de masă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu