Laseta se însăilează pe pânză, respectand conturul desenului. Se însăilează cu aţă de orice culoare deschisă. Se evită folosirea aţei de culoare albă sau crem ca să nu se confunde cu aţa de croşetat (macrameul). Astfel se uşurează muncă la sfârşit, când se vor scoate firele de însăilat.
Laseta îngustă sau obişnuită nu se însăilează trecând acul prin lasetă pe lungime, ci se fixează firul de aţă de o parte şi de cealaltă, fixând laseta pe pânză în aşa fel ca la brodarie, baretele să nu deformeze laseta.
Laseta mai lata se însăilează trecând acul prin lasetă, însăilând pe lungime. Dacă laseta este suficient de lată şi dacă permite, se însăilează pe două rânduri.
Laseta se însăilează după conturul desenului pe pânză, apoi cu forfecuţa se taie lungimea necesară. Nu se taie exact cât este modelul desenat ci se lasă şi puţină rezervă.
Se destramă puţin firul pănă la linia de contur, iar cu firul obţinut sau alt fir se fixează cele căteva picioruşe de lasetă astfel, încât unind cele două capete de lasetă atît căt este posibil, să nu se observe punctul unde s-au unit.
După ce laseta a fost în întregime însăilată (montată) se trece la brodarea modelului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu