Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 19 noiembrie 2014

Puncte de broderie partea a-II-a ( punct înaintea acului/tighel surfilat)

Arta cusutului şi brodatului are o tradiţie veche. Mărturii despre vechimea broderiilor şi cusăturilor se găsesc în diferite coleţii particulare şi muzee.



Pentru începătoare şi a celor care cunosc acest gen de lucru voi încerca să explic executarea puctelor elementare folosite în broderia artistică.

Într-o postare anterioară am prezentat modul de lucru al punctului de tighel şi punct de rămurică sau crenguţă.

Punctul înaintea acului
fig.1
se lucrează de la dreapta la stânga şi se numeşte astfel, pentru că se împunge acul mereu înaintea acului, în linie orizontală. După ce s-a fixat aţa în pânză fară a face nod, se împunge acul şi se scoate peste 3- 4 fire spre stânga, se lasă  alte 3 - 4 fire şi se mai împunge odată, scoţând acul la aceaşi distanţă, şi tot aşa mai departe. Trebuie lucrat cu atenţie: punctele să fie perfect egale şi orizontale. În broderie acest punct se foloşeste ca ornamentaţie, rând lângă rând şi intercalat, umplându-se suprafeţe mai mari, care mai întai au fost conturate cu alt punct mai compact (de rămurică). Punctul înaintea acului se mai poate lucra astfel încât punctele de pe faţă să fie mai lungi şi cele de pe dos mai mici, sau cele de pe faţă mai mici şi cele de pe dos mai mari, avand grijă să se alterneze punctele de pe faţă cu cele de pe dos(fig. 1).
Punctul de tighel surfilat se lucrează din două culori diferite şi este mult întrebuinţat în liniile decorative ale broderiei, la iniţialele serveţelelor (monograme), la fixarea tivului la o faţă de masă, etc.
fig.2
Se lucrează în modul următor: primul rând este un punct de tighel, pe care se revine cu un alt fir de altă culoare, făcând un alt punct oblic peste fiecare punct de tighel, fără a mai lua nici un fir din pânză.
Punctul de tighel se lucrează de la dreapta la stânga, iar rândul al doilea cu punctul obilc se lucrează invers, de la stânga la dreapta. Pentru a lucra mai uşor acest punct oblic, se lucrează împungând acul cu urechea acului în loc de vârf, pe sub firele de tighel (fig.2).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu