Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

vineri, 21 noiembrie 2014

Salău cu maioneză pe un postament de salată "a la rousse"


Salăul se prepară cel mai adesea cu maioneză. Carnea lui foarte fragedă, este fadă şi maioneza îi dă un gust foarte picant.
Este un aperitiv indicat pentru mese festive.



Se curăţă zarzavatul (morcovi, pătrunjel, păstârnac, cartofi.o ţelină şi o ceapă) şi se pune la fiert în apă rece.  După ce au fiert se scot cartofii şi ceapa, restul zarzavatului se lasă în zeamă, să fiarbă în continuare. După ce a fiert bine, se sărează şi se acreşte ( să se simtă mai picant) adugându-se un pahar vin alb sec, 2 linguri zeamă de lămâie, 10 boabe de piper. Se adaugă, apoi, peştele întreg (curăţat de solzi şi intestine) şi se fierbe acoperit în clocote mici 15 - 20 minute, sau cât este necesar după mărimea şi grosimea lui. Nu trebuie fiert prea mult, căci se zdrobeşte. După ce a fiert se scoate zarzavatul, peştele lăsându-l în supă până se răceşte, va deveni rigid şi se poate lucra mai uşor. Se desprinde capul, cu grijă, să nu se deformeze şi se lasă deoparte.
Se desface carnea, cu atenţie, de-a lungul spatelui, scoţându-se coloana vertebrală, apoi se unesc cele două jumătăţi, se aşează capul la locul lui, reconstituind astfel peştele.

Din zarzavat se face o salată "a la rousse", foarte picantă. Se aşează şalaul pe postamentul de salată şi se ornează cu maioneză. Maioneza (aproximativ 400g)  pentru ornat nu trebuie să fie moale, ci să-şi menţină bine forma. Se ornează cu  felii de gogoşar  roşu. În dreptul ochilor se pot pune boabe de piper sau bucăţele de măsline. Design-ul vă aparţine.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu