De aceea am să explic mai jos câteva din aceste puncte de broderie.
Punctul noduleţ scurt sau punct înnodat
Acest punct este foarte des întîlnit în brodarea florilor şi frunzelor mici. Cu acest punct se pot broda diferiţi trandafiri micuţi pe bluze, pulovere, fulare sau mănuşi tricotate sau croşetate. De asemenea este des întâlnit pe articolele de îmbrăcăminte pentru copii.
Cu acest punct se execută mici trandafiraşi, începînd cu un punct mai scurt în mijloc şi apoi din ce în ce mai lungi, aşezaţi împrejur. Numărul inelelor variază după lungimea petalei sau frunzei.
Se execută astfel: se scoate acul pe faţa lucrului, apoi se face un punct în urma acului, se ia pe el întreaga lungime a petalei sau frunzei, scoţându-l la jumatate, exact unde iese aţa. Se rulează aţa în jurul acului, exact ca la punctul noduleţ, dar de mai multe ori, în raport de lungimea petalei sau frunzei. Se ţin inelele de aţă cu degetul mare de la mâna stângă să nu se lărgească firul de aţă răsucit, se trage încet acul cu aţa prin aceste inele, ducându-l spre celălalt capăt al petalei sau frunzei, unde se împunge iarăşi. Pentru un tandafiraş se vor lucra 5-6 petale, în centru mai mici şi pe margini din ce în ce mai lungi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu