Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

duminică, 29 iunie 2014

Dulceață de piersici



 Fiind perioada dulcețurilor și profitând de abundența fructelor, am făcut dulceață de piersici. Piersicile pe care le-am cupărat erau să zicem roșii.

  Cantități

  - 2 kg de piersici roşii;
 - 1 kg de zahăr;
 - l/2 de  lămâie sau sare de lămâie pentru dulceaţă de fructe (un vârf de cuţit dizolvat în puțină apă);
 - 3 pahare cu  apă ( 600 ml).



 Zahărul se pune la dizolvat în apă.
 Se aleg piersici proaspeste, coapte, dar tari - pârguite. Se spală, se curătă de coajă apoi se taie în felii subțiri. Ca măsură trebuie să avem o farfurie (adâncă) de supă plină cu piersici tăiate.
Când zaharul s-a dizolvat se pune pe foc iute să se lege siropul. Siropul nu trebuie sa fie prea legat când adăugăm fructele, deoarece fiind mai tari, trebuie să fiarbă mai mult cu zahărul. După câteva clocote (10 minute) se dă la o parte cratița și se adaugă piersicile. Se lasă 20 de minute, apoi se pune vasul pe foc iute și se fierbe dulceața.
Dulceata de piersici are o aroma și un gust deosebit și nu se recomandă să se adauge vanilie.
Înainte de a lua dulceţa de pe foc când este aproape gata se adaugă zeama de lămâie sau sarea de lămâie dizolvată. Se agită cratiţa  pentru a se difuza  mai bine. Se ia cratiţa de foc. Se încercă dulceaţa dacă este legată şi anume când din linguriţă cad pe farfurioara rece picături de sirop care nu se lăţesc.
Se aşează cratiţa pe o masă, se acoperă cu un şervet curat, udat şi bine stors. Se lasă la răcit. Când s-a răcit complet se pune în borcane şi se astupă bine.
Dulceţurile nu se pun niciodată calde în borcane, deorece fructele se separă de sirop şi se ridică la suprafaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu