Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

marți, 3 iunie 2014

Cum facem tivul la o faţă de masă



Pentru realizarea tivului la o faţă de masă cu broderie artistică, aşa cum este cea făcută de mama, am pregătit cateva imagini cu etapele care se parcurg.
În primul rand stabilim dimensiunile feţei de masă ...lungimea şi lăţimea....ne orientăm după mărimea mesei ..şi cât dorim să coboare pe laturile mesei.
Pentru o faţă de masă la care...nu folosim maşina de cusut!!! şi facem totul manual este indicat să folosim tehnica executării "găurelelor"..sau a ajurului. Execuţia ajurului este de fapt modul în care la  faţa de masă se coase tivul.
Materialul îl ajustatăm astfel încât să fie un dreptunghi...şi colţurile să fie perfect la 90 de grade (să nu fie "cu pisc")
Pentru tiv lăsăm ..de exemplu 10 cm de jur împrejur. şi desenam pe material, cu creion de croitorie, o cruciuliţă...în fiecare colţ al feţei de masă.

Crestăm uşor materialul în mijlocul cruciuliţei cu foarfeca ..în aţa fel încît să tăiem 2, 3 sau 4 fire de ţesătură ..pe lungimea materialului ..şi la fel 2, 3 sau patru fire şi pe lăţimea materialului. Alegem numărul de fire după cum dorim să facem gaurelele. La faţa de masă cu broderie artistică prezentată sunt găurele făcute în zig-zag ..la 4 fire de ţesătură.
 Din crestătură tragem uşor fire din ţesătură până ajungem la cruciuliţa desenată la capătul celălalt unde crestăm la fel, uşor astfel încat să putem scoate firele trăgându-le cu grijă.
Desenam cu creionul, la 4 cm distanţă de linia firelor trase, un alt dreptunghi (la 6 cm de marginea materialului). Dacă materialul are faţă şi dos diferite, avem grijă ca dreptunghiul să îl desenăm pe dosul materialului. Acest dreptunghi reprezintă marginea feţei de masa şi linia de îndoitură a tivului.
Îndoim materialul punând lăţimea pe lungime, ca în figura alăturată. Dacă materialul are faţă şi dos diferite, avem grijă ca faţa materialului să fie în interior şi dreptunghiul desenat pe dosul materialului să îl vdem la exterior.




 Îndoim colţul drptunghiului mare, ca în figură, şi desenam cu creionul o linie.





Îndoim materialul de-a lungul liniei desenate, aşa cum se arată în figură şi călcăm cu fierul de călcat astfel încât să se marcheze linia de îndoire pe ambele părţi ale materialului şi apoi







readucem colţul în poziţia iniţială.








Fixăm cu ace cele două părţi de material ale colţului, la 5 mm de linia de îndoire.

 Coasem cu aţă de culoarea materialului, cele două părţi de material, pe linia de îndoirepână la 2 cm de marginea materialului. Pentru coasere folosim punctul de tighel (în urma acului).


Tăiem cu foarfeca colţul la 1 cm de cusătură, după care repetăm operaţiile pentru toate colţurile feţei de masă. 


Însăilăm cu punct larg..cu laţe..(folosim aţă de culoare diferită de cea a materialului) cele două părţi de material pe conturul dreptunghiului şi mai desenăm o linie la 4 cm distanţă conturul
dreptunghiului. Această nouă linie reprezintă linia de îndoire a rezervei tivului. Această rezervă se va îndoi în interiorul tivului. Însăilăm şi pe această linie a rezervei tivului, pe întreg conturul. Etapa aceasta de însăilare cu punctul cu laţe..ne va ajuta să vedem pe faţa materialului tot ce noi am desenat pe dosul materialului. Desfacem uşor cele două părţi de material şi tăiem  aţele sălaiului dintre cele două părţi de material.
Întoarcem toate colţurile, călcăm cu fierul de călcat conturul feţei de masă, pe linia insăilată la 6 cm de marginea materialului, apoi indoim rezerva tivului de 2 cm in interior, pe urmele de însăilare şi călcăm uşor cu fierul de călcat. Fixăm prin coasere tivul, rezerva tivului şi faţa  de masă..cele trei părţi le prindem prin acestă cusătură provizorie. Coasem cu o aţă de culoare deosebită la culoare de faţa de masă.

Am ajuns la momentul în care trebuie să coasem definitiv tivul feţei de masă. Voi exemplifica execuţia găurelelor simple. Deoarece am scos 3 fire de material voi executa găurele simple la 3 fire. Figurile reprezintă o execuţie de la dreapta la stânga...pentru cei ce lucrează cu mâna stângă. Pentru mâna dreaptă ..lucrul se va realiza invers...de la stânga la dreapta şi imaginile se vor interpreta în oglingă.


În colţul unde am crestat materialul este un pătrat gol de 3 pe 3 fire. Aici folosim punctul de feston (care se foloseşte la butoniere..şi îl voi descrie ulterior). Cu câteva puncte de feston fixăm tivul de faţa de masă astfel încât să fim siguri că nu se poate destrăma materialul în zona tăieturii.  Continuăm cu găurelele.


Pas 1. introducem acul prin cele 3 părţi de material (tiv, rezervă şi faţa) la o distanţă de 2 fire (sau 1 mm) şi îl  scoatem printre firele ajurului  la o distanţă de 3 fire.






Pas 2. Trecem acul înapoi pe sub cele 3 fire

Pas 3. Trecem din nou acul pe sub cele trei fire şi le strângem mănunchi.








Repetăm de la pasul 1.

Pe faţa lucrul va arăta ca în figura alăturată.
Se continuă lucrul până de prinde tot tivul. Se scot toate aţele de însăilare şi toate laţele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu