Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

joi, 19 iunie 2014

Despre începuturile artei gastronomice


Ştiaţi că:


 - Primele reţete culinare au fost scrise pe plăcuţe de lut în Egiptul antic?

- Prima carte de bucate datează din sec.al-IV-lea şi este scrisă în limba greacă?

- În anul 1498 s-a tipărit pentru prima dată un tratat " De re culinaria" ce este atribuită lui Coelius Apicius, la Milano?

- În anul 1000 î.h. în Egiptul antic se făceau pâinişoare din grâu, se prepara vin şi bere?

- În perioada lui Homer până la căderea Romei, preparatele erau prezentate cu aspectul lor iniţial, vânatul trebuia să păstreze aroma specifică, peştele să arate ca şi când era viu? Toate preparatele erau bine fripte.

- La mesele date de regele Ludovic al XIV-lea (Regele Soare),  se serveau la o masă opt prânzuri complete?

- Francezul Pierre Francois de la Varenne este un revoluţionar în bucătăria franceză, este autorul primei cărţi de bucate scrisă în anul 1651, "Le Cuisinier Francois" şi că multe dintre reţetele sale sunt folosite şi astăzi?
            - este primul autor francez care a scris reţete de patiserie în cartea "Le Patissier Francois",  în anul 1653?
           - a fost  primul care a folosit termenul de "fois gras"?
           - că este inventatorul Bisque, sosului béchamel, Buchet Garni ?
           - el exclude din reţetele culinare condimentele cu arome puternice pentru că mascau aromele naturale ale produselor, în favoarea plantelor  locale (pătrunjel, salvie, cimbru, tarhon, asmăţui
rozmarin)?
          - foloseşte legume locale, ciuperci, trufe, mazăre, anghinare, sparanghel, untul în loc de ulei pentru unele sosuri?

- Indicaţiile gastronomice raţionale şi terapeutice extrem de simple a celebrului medic Hipocrat (sec.al IV-lea i.h.) se bazau în primul rând pe indicaţiile de regim alimentar?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu